Yurtdışında Eğitim: Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Mağduriyetler

Yurtdışında Eğitim: Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Mağduriyetler

ABONE OL
January 23, 2025 22:19
Yurtdışında Eğitim: Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Mağduriyetler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurtdışında Eğitim Arayışında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtdışında Eğitim Arayışında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yükseköğretim için yurtdışına gitmeyi düşünen gençlerin sayısındaki artış, sahte içerik ve yanıltıcı reklamlarla öğrenci çekmeye çalışan danışmanlık firmalarını da beraberinde getiriyor. Yurtdışında üniversite eğitimi araştırılmaya başlandığında, bazı aracı kuruluşların ve yabancı üniversitelerin web sitelerinde sıkça karşılaşılan ifadeler şunlardır: “Yurtdışında sınavsız üniversite okuma fırsatı”, “YÖK onaylı”, “Avrupa ülkelerinde geçerli mavi diploma”, “Sınav yok, puan yok, lise diploması yeterli”.

Yurtdışında Eğitim: Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Mağduriyetler

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Aslıhan Özenç, yurtdışındaki üniversitelere olan talebin son derece arttığına dikkat çekerek, “Öğrencilerin Türkiye’deki üniversite eğitiminin kalitesine duyduğu güven azalmış durumda. İyi kalitedeki özel okullara ödenecek ücretlerin, yurtdışında ödenecek eğitim ücretlerinden daha yüksek olduğunu bildikleri için Avrupa ve Kanada gibi ülkelerde, dünya sıralamasında ilk binde yer alan üniversiteleri tercih etmeye başladılar. Eğitim kalitesi ve maliyetler konusunda çok titiz bir inceleme sürecindeyiz” ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYETLER ÇEŞİT ÇEŞİT

Bu konudaki yanlış yönlendirmelere karşı öğrencileri yıllardır uyardıklarını belirten Özenç, “YÖK, bu gelişmeleri kendi internet sitesinde her yıl güncelleyerek öğrencileri bilgilendiriyor. Ancak bazı aracı kuruluşlar, öğrencilerin paralarını alarak yanıltıcı tanıtımlar yapabiliyor. Sonuç olarak öğrenciler mağdur duruma düşüyor. Bu mağduriyet, birkaç farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Öncelikle, bazı okullar, üniversite statüsünde olmayan kurumlar olabiliyor. YÖK’ün sitesine bakarak denklik durumunu kontrol etmek mümkün ama bu tek başına yeterli değil. Tüm okullar listelenmemiş olabilir. Sistemden geçmiş ve denklik almış, ilk binde yer alan okullar otomatik olarak listede görünürken, listede olmaması denklik olmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla, YÖK’e başvurup durumu sorgulamakta fayda vardır. YÖK, öğrenciye yazılı olarak ‘denklik mevcut ama diplomasıyla başvuru yapması gerektiğini’ bildirecektir” şeklinde konuştu.

‘BİLİNEN SİSTEME GÜVENİN’

Öğrencilerin, diploma denkliği konusuna dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Özenç, şu uyarılarda bulundu: “Öğrenci, bir ülkenin kuralları çerçevesinde, o ülkenin prestijli üniversitelerinden diploma alacaksa veya üst düzey eğitime geçiş yapabilecek ve bir diploma alabiliyorsa buna daha çok güven duymalı. Örneğin, ABD içinde kabul edilmeyen bir diploma, Türkiye’de de kabul edilmeyecektir. Kontrolü sadece YÖK üzerinden değil, başka üniversitelerden de yapabilirsiniz. Yani, ‘Bu üniversiteden aldığım diploma ile sizde yüksek lisans veya doktora yapabiliyor muyum?’ gibi sorular sorarak bilgi almak önemlidir. Daha önce denenmiş ve bilinen sistemlere güvenmekte fayda var. Bir diğer tavsiye ise, öğrencilerin doğrudan kayıt olmaktansa işlemi aracı kuruluşlar üzerinden yapmaları durumunda, ‘Bu kuruluş kaç yıldır bu işi yapıyor?’, ‘Geçmiş öğrenci referansları nelerdir?’, ‘YÖK ile ilgili bilgileri nedir?’ gibi konuları araştırmaları ve nasıl bir güvence altında olduklarını kontrol etmeleri gerekir. Ayrıca, lise denkliğini de öğrenmek kritik önem taşır. Örneğin, Hollanda, IB veya AP programı alınmadıysa lise denkliğini kabul etmiyor. Bu nedenle, öğrencinin lisenin başından itibaren bu konularda bilgilendirilmesi gerekir.”

‘SAĞLIK BÖLÜMLERİ HER YERDE ZOR’

Öğrencilerin yurtdışındaki okullarda dikkat etmeleri gereken kurallara değinen Aslıhan Özenç, “Örneğin İtalya’da tıp fakülteleri sınırlı kontenjanla öğrenci alıyor ve bu öğrencileri sınava tabi tutuyor. Kaliteli ve dünya sıralamasında bilinen tıp fakültelerinin hepsi bu sınavı uyguluyor” diye açıkladı. Diploma denkliği konusunda uyarılarda bulunan Özenç, “Kolay girişli ve hazır diplomalı bir tıp eğitimi hayal eden öğrenciler, kendilerini yanıltıyor. Bu öğrencilerin diploma denkliği konusunda sorun yaşayacaklarını unutmamalıdırlar. Öğrenci ve velilerin, insan sağlığıyla ilgili bölümlerde ‘gel diplomanı al’ şeklindeki tekliflerin gerçek olmayacağını önceden bilmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP