Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, deprem bölgesindeki yerel seçim hazırlıkları, mükerrer oy tartışmaları ve elektronik seçimle ilgili başlatılan yeni çalışmalara dair önemli bilgiler paylaştı.
“YOL HARİTASI ÇİZECEĞİZ”
Hürriyet’e yaptığı açıklamada Yener, “YSK olarak 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alacağız. Kanun gereği, 1 Ocak’ta başlayacak seçim takvimiyle birlikte listeler ilan edildiğinde, yapılacak işlemleri genelgelerle kamuoyuna duyuracağız. Seçim takvimi içerisinde, 6 Şubat deprem sürecinden sonra kurulumuzun aldığı kolaylaştırıcı kararlar gibi, askı süresi boyunca da benzer uygulamalar gerçekleştireceğiz. Özellikle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın adres taşıma işlemlerini rahatça yapabilmeleri için kurul kararlarıyla bir yol haritası belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“İHTİYAÇ LİSTESİ ÇALIŞMASI YAPILDI”
“DEPREM BÖLGESİNE GİDECEĞİZ”
Deprem bölgesiyle ilgili olarak Yener, “En erken ekim sonu, en geç aralık ayı içerisinde deprem bölgesine giderek durum tespiti yapmayı planlıyoruz. Seçim takvimi başladıktan sonra, kurul üyelerimiz veya genel müdür ve yardımcılarımız son durumu tespit etmek üzere sahaya çıkacak. Eğer herhangi bir eksiklik tespit edilirse, gerekli önlemleri alacağız. Mükerrer seçmen kaydı olması mümkün değil. Çünkü biz, seçmen listelerini siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. ‘Ölülere oy kullandırıldığı’ gibi iddialar ortaya atılsa da bunların gerçek olmadığını biliyoruz. Bu konuda somut bir şikâyet de bize ulaşmadı.” şeklinde konuştu.
ELECTRONIC OYLAMAYA PİLOT UYGULAMA
Yener, elektronik seçim sistemine dair de önemli bilgiler verdi: “Elektronik oylama ile ilgili mevcut kanuni düzenlemeler sadece yurtdışı seçimler için geçerlidir. Yurtiçinde henüz bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu tamamen parlamentonun kararına bağlı. Kendi şahsi görüşüm olarak, gelecekte Türkiye’de de elektronik oylamanın uygulanacağını düşünüyorum. Bu durum 5-10 yıl içinde gerçekleşebilir, ancak kesin tarih vermek mümkün değil. Belki pilot uygulama olarak yasal düzenlemeler yapılabilir. Oda seçimleri veya parti kongreleri gibi süreçlerden başlayarak, ilerleyen süreçte genel seçimlerde de kullanılabilir. Bu konuda çalışmalarımızı yapmayı ve üniversitelerimiz, ilgili odalar ve bilişim uzmanlarından görüş alarak bir yol haritası belirlemeyi planlıyoruz.” dedi.
GÜNDEM
11 gün önceEKONOMİ
11 gün önceGENEL
11 gün önceGENEL
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce