Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi ve Etkileri

Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi ve Etkileri

ABONE OL
January 22, 2025 13:54
Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi ve Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi

Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi

Yapay zeka (YZ), hızla gelişen bir teknoloji olarak, modern yaşamın birçok alanında köklü değişikliklere yol açmaktadır. Ancak, bu teknolojinin potansiyel kötüye kullanımları ve istihdam üzerindeki olumsuz etkileri konusunda endişeler de giderek artmaktadır.

Yapay Zeka Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yapay zeka, bir bilgisayarın insan benzeri düşünme, eyleme geçme ve yanıt verme yeteneğini tanımlar. Bu teknoloji, geniş veri setleriyle beslenen bilgisayarların, bu verilerdeki örüntüleri tanımlayarak tahminlerde bulunmasına ve sorunları çözmesine olanak tanır. YZ, sadece verilerle değil, aynı zamanda algoritmalarla da çalışır; algoritmalar, belirli bir görevi yerine getirmek için izlenmesi gereken kurallar dizisidir.

Günümüzde, sesli komutları yerine getiren Siri ve Alexa gibi sanal asistanların arkasında bu teknoloji yer alırken, Spotify ve YouTube gibi platformlar, kullanıcıların bir sonraki dinleme veya izleme tercihlerini tahmin eden öneriler sunmaktadır. Ayrıca, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, kullanıcıların hangi gönderileri göreceğine karar vermek için YZ’den faydalanmaktadır. Online alışveriş siteleri de, müşterilerin satın alma alışkanlıklarını analiz ederek kişiye özel alışveriş önerileri sunmakta ve büyük firmalar, sahte yorumları engellemek için YZ teknolojisini kullanmaktadır.

  • Yapay zeka rekabeti: Çin, ABD’yi geçebilir mi?
  • Paul McCartney: Beatles’ın son şarkısı yapay zeka teknolojisiyle tamamlandı, bu yıl yayımlanacak.

ChatGPT ve Snapchat My AI

Son aylarda popülaritesi artan yapay zeka uygulamalarından bazıları, Snapchat’in yapay zeka destekli özelliği My AI ve ChatGPT’dir. Bu uygulamalar, “üretken” yapay zeka olarak adlandırılan bir kategoriye girmektedir. Üretken yapay zeka, büyük veri setlerinden elde edilen kalıpları kullanarak, insan tarafından üretilmiş gibi görünen yeni ve orijinal içerikler oluşturur.

  • Çinli teknoloji devi Alibaba, yapay zeka sohbet robotuyla ChatGPT’ye rakip olmayı hedefliyor.

Bu uygulamalar, kullanıcılarla metin tabanlı etkileşimler kurarak soruları yanıtlayabilmekte, hikayeler anlatabilmekte ve bilgisayar kodu yazabilmektedir. Ancak, kullanıcılar için bazen yanlış yanıtlar üretebilir ve kaynak materyallerindeki önyargıları yeniden üretebilirler.

  • Meta’nın sohbet robotu: Zuckerberg insanları sömürüyor.

Neden Yapay Zekanın Tehlikeli Olabileceğinden Korkuluyor?

Yapay zekanın kullanımıyla ilgili düzenlemelerin yetersizliği, uzmanların bu teknolojinin hızlı gelişiminin tehlikeleri konusunda uyarılara neden olmaktadır. Yapay zeka alanında önde gelen isimlerden Geoffrey Hinton, bu teknolojinin insanlardan daha zeki hale geleceği uyarısında bulunarak Google’daki görevinden ayrılmıştır. Ardından, ABD merkezli Center for AI Safety (Yapay Zeka Güvenlik Merkezi), yapay zekanın yanlış bilgi üretimi yoluyla toplumu istikrarsızlaştırma potansiyeline dikkat çeken bir bildiri yayımlamıştır. Bu rapor, makinelerin insanlık üzerinde kontrol sahibi olabilecek kadar zeki hale gelme riskinin var olduğunu savunmaktadır.

Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi ve Etkileri

  • Teknoloji sektöründen çağrı: Yapay zeka araştırmalarına, güvenlik önlemleri alınana dek ara verilsin.

Avrupa Birliği (AB) Teknoloji Komiseri Margrethe Vestager, yapay zekanın önyargı veya ayrımcılığı artırma potansiyelinin daha acil bir endişe kaynağı olduğunu belirtmektedir. Özellikle, yapay zekanın kredi başvuruları gibi insanların geçim kaynaklarını etkileyen karar süreçlerinde rol oynamasından endişe duymaktadır. Vestager, yapay zekanın seçimleri etkileme potansiyelinin de “kesinlikle bir risk” olduğunu vurgulamaktadır.

  • Yapay zeka: Üç aşamasında neler var, yok olmamıza yol açabilir mi?
  • ChatGPT, kişisel veri kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle İtalya’da bloke edildi.

Yapay Zeka Konusunda Hangi Kurallar Yürürlükte?

Dünya genelindeki hükümetler, yapay zeka ile ilgili yasal düzenlemeleri belirlemek için çalışmalar yürütmektedir. Avrupa Parlamentosu, Yapay Zeka Yasası’nı onaylayarak, şirketlerin uyuması gereken katı bir yasal çerçeve oluşturmayı hedeflemektedir. AB’nin dijital işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, yapay zekanın oluşturduğu risklere karşı koymak için sınırlayıcı bir çerçevenin gerekliliğini vurgulamaktadır. 2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen bu mevzuat, yapay zeka uygulamalarını tüketiciler için risk seviyelerine göre kategorize edecek ve düşük riskli uygulamalar, örneğin yapay zeka destekli video oyunları veya spam filtreleri, daha az denetime tabi olacaktır. Ancak kredi puanları veya konut erişimini değerlendiren yüksek riskli yapay zeka sistemleri daha sıkı kontrollerle karşılaşacaktır. Vestager, yapay zeka düzenlemesinin “küresel bir mesele” olması gerektiğini ve benzer düşünen ülkeler arasında bir fikir birliği oluşturmayı amaçladığını belirtmektedir.

  • Yapay zekayı güvenli kılmak neden zor?

ABD’li yasa yapıcılar, mevcut gönüllü kuralların bu sorunu çözmede yeterli olup olmayacağı konusunda kaygı taşımaktadır. Çin ise, yapay zeka algoritması kullanıldığında şirketlerin kullanıcıları bilgilendirmesini sağlama hedefindedir.

Yapay Zeka: Geleceğin Teknolojisi ve Etkileri

Yapay Zeka Nedeniyle Hangi Meslekler Risk Altında?

Yapay zeka, iş dünyasında devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Ancak bu teknolojinin hangi meslekleri tehdit edeceği konusunda belirsizlikler bulunmaktadır. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın yayımladığı bir rapor, belirli görevlerin ve iş fonksiyonlarının otomatik hale gelmesiyle, yapay zekanın dünya genelinde 300 milyon tam zamanlı istihdama eşdeğer işin yerini alabileceğini öne sürmektedir. Bu, ABD ve Avrupa’da insanların yaptığı tüm işlerin yaklaşık dörtte birine denk gelmektedir.

  • Yapay zeka hangi mesleklerin yerini alabilir?
  • Yapay zekanın henüz tehdit etmediği meslekler neler?

Raporda, idari işler, hukuk, mimarlık ve yönetim gibi birçok sektörde olası etkiler vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, yapay zekanın birçok sektör için büyük potansiyel faydalar sağlayabileceği ve dünya milli gelirinde %7’lik bir artışa yol açabileceği öngörülmektedir. Sağlık ve bilim alanlarında da yapay zeka teknolojisi kullanılmakta; doktorlar meme kanseri tespiti için, bilim insanları ise yeni antibiyotikler geliştirmek için bu teknolojiden faydalanmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP