Yamyamlık, günümüzde birçok kültürde tabu olarak kabul edilen bir davranıştır. Ancak tarih boyunca, özellikle zor koşullar altında bu tür eylemlerin yaşandığına dair bazı istisnai durumlar vardır. Örneğin, 1845’te gerçekleşen ve trajik bir sona yol açan Franklin seferi, yamyamlık olaylarının kaydedildiği nadir örneklerden biridir. Fakat son dönem araştırmalar, Neandertal ve Homo antecessor gibi ilk insan türlerinin yamyamlık pratiğini daha sık bir şekilde sergilemiş olabileceğini öne sürmektedir.
Kemikte Diş İzleri!
Bilim insanlarına göre, hayvanların avlanmasının son derece zor olduğu durumlarda, insan eti tüketimi bir seçenek haline gelmiştir. Yakın zamanda, paleontologlar insan eti tüketimi ile ilgili en eski kanıtlara ulaşmışlardır. Washington Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Briana Pobiner ve ekibi, aslında ilk insanların ne ölçüde yırtıcı hayvanların kurbanı olduğunu araştırmak amacıyla Turkana Gölü’nde bulunan ve günümüzde Kenya Ulusal Müzesi’nde sergilenen 1.8 ila 1.5 milyon yıllık hominin fosillerini incelemeye koyuldular.
Yapılan incelemelerde, yaklaşık 1.45 milyon yıllık bir kaval kemiği parçasında ilginç bir bulguya rastlandı. Kemiğin üzerinde olası iki diş izinin yanı sıra, belirgin kesik izleri de dikkat çekmekteydi. Bu bulgular, Koobi Fora bölgesinde bulunan bu kaval kemiğinin, ilk atalarımızın insan eti tükettiğine dair en eski kanıtları sunduğunu göstermektedir. Ancak bu kesik izlerinin yamyamlık amacıyla bir insanın öldürülmesi ile mi yoksa sadece yeni ölmüş birinin etinin mi yenildiği konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değildir.
Kaynak: Early Pleistocene cut marked hominin fossil from Koobi Fora, Kenya. Scientific Reports, 26.06.2023.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce