Son on yılda, teknoloji şirketlerinin karmaşık veri analizleri yapabilecek uzmanlar arayışında olduğu gözlemlenmektedir. Veri bilimcisi kavramı, şirketlerin artan veri taleplerini karşılayabilecek nitelikteki çalışanlara olan ihtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Şirketler, iş performanslarını değerlendirmek ve yeni trendleri takip edebilmek amacıyla büyük veri setlerini analiz edebilecek profesyonellere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu alandaki maaşlar, bazı ülkelerde ve firmalarda yüz bin dolarları bulabilmektedir.
İşe alım şirketi PageGroup, veri bilimcilerinin yıllık maaşlarının 60 ila 150 bin sterlin arasında değiştiğini belirtmektedir. Ancak bu maaşların beraberinde getirilen iş tanımları ve sorumlulukların geniş bir yelpazeyi kapsadığını da vurgulamaktadır.
Veri bilimcisi ile veri analisti arasındaki sınır, genellikle belirsizdir. PageGroup’tan teknoloji uzmanı James Hobson, “Veri bilimcisinin ne olduğuna dair farklı yorumlar var” şeklinde bir değerlendirme yapmaktadır. İş tanımının çeşitliliği ne olursa olsun, bu alanda çalışmak isteyenlere olan talep, geleneksel olarak bu meslek grubunda yer alanların sayısını aşmıştır. Genelde bu alana dahil olan kişiler, bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşan ve doktora yapan bireylerdir.
LinkedIn’in ABD’de gerçekleştirdiği 2020 yükselen işler raporu, veri bilimcilerine olan talebin her yıl %37 oranında arttığını göstermektedir. Talep artışı, sektöre girenler arasında geleneksel tanımlara uymayan birçok kişinin de yer almasına neden olmuştur. Özellikle yeni bilgisayar yazılımları ile kendini eğiten bireyler, veri bilimi alanında kariyer yapma fırsatı bulmuşlardır.
Edward Green ve Balraj Oates, veri bilimi alanında kariyer yapmaya karar veren isimlerden sadece ikisidir. Ancak ikisi de kendilerini “veri bilimci” olarak tanımlamakta tereddüt yaşamaktadır.
Edward Green’in veri bilimi yolculuğu, 15 yaşında başlamıştır. Çocukluk döneminde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nde iki buçuk yıl süren bir tedavi süreci geçirmiştir. Bu süre zarfında geçirdiği uzun ameliyatlar, onun teknoloji alanında kariyer inşa etmesine yardımcı olmuştur. Green, “İlk ameliyatımın yapıldığı gün, ilk iPad’in tanıtıldığı günle çakışıyordu” demektedir.
Hastanede, hasta konseyine katılarak tıbbi verileri iPad yardımıyla toplama fırsatı bulmuştur. Bu deneyim, onu okuldan doğrudan teknoloji dünyasına yönlendirmiştir. Green’in cerrahı, daha önce McLaren ile çalışmış ve Formula 1 molalarının tekniğini yoğun bakım hastalarının hareketlerine uygulama konusunu incelemiştir. Bu deneyim, Green’in bir sonraki durağının motor yarışları ve Londra’nın dışındaki McLaren teknoloji merkezi olmasını sağlamıştır. Burada, araçların verilerini analiz etme fırsatı bulmuştur.
McLaren’da, ABD merkezli Alteryx’in geliştirdiği veri bilimi yazılımını kullanarak büyük ve karmaşık verilerle çalışabilmiştir. Her yarış sonrası McLaren için 1.5 terabayt veri toplanmaktadır. Green, “Formula 1 pilotları bazen bu verilere ihtiyaç duymadıklarını düşünüyor ama aslında bu veriler oldukça kritik” şeklinde bir yorumda bulunmaktadır.
Cognizant adlı teknoloji hizmetleri sağlayan grup içinde araştırmalar yapan uzman Euan Davis, veri bilimi alanındaki algıların değiştiğini ifade etmektedir. “Veri bilimi, geçmişte sıkıcı ve cazip görünmeyen bir iş olarak değerlendiriliyordu. Artık ise yaratıcı bir alan olarak görülüyor. Verilerinizi etkili bir şekilde iletmek ve hikayenizi anlatmak oldukça önemli” demektedir.
Davis, geleceğin veri analizinde uzmanlaşan profesyoneller kadar daha hafif ve “yumuşak” becerilere sahip olanların da önemli rol oynayacağını belirtmektedir. “Veri bilimci rolü, daha karmaşık bir hale dönüşüyor. Artık güvenilir bir danışman olabilmek çok önemli. Veri bilimcileri, verilerin ne anlama geldiğini şirket yöneticilerine açık bir şekilde iletebilmelidir” demektedir.
Veri görselleştirme araçları ve karmaşık bilgileri basit ve anlaşılır hale getiren yazılımlar, veri bilimi dünyasını önemli ölçüde değiştirmiştir. Tableau ve Cloudera gibi şirketler, veri bilimcileri ve diğer kullanıcılar için bilgileri basit tablolara ve simgelere dönüştüren programlar sunmaktadır. Bu tür yazılımlar, büyük veri kolonlarından açık ve net bilgi çekme konusunda kendini yeterli hissetmeyenler için ideal bir çözüm sunmaktadır.
Bu yeni teknolojiler, veri bilimcisi ile veri analisti arasındaki sınırı belirsiz hale getirmiştir. Geleneksel olarak, veri analistleri vaktinin çoğunu düzenli analizler yaparak ve raporlar hazırlayarak geçirirken, veri bilimcileri verilerin işlenme yöntemlerinden sorumludur.
Davis, bu teknolojilerin “işlerimizin makinelerle değiştiği ve verileri anlamamız gerektiği” bir dönemde güven verici olduğunu düşünmektedir. Veri bilimi, Balraj Oates için de önemli bir dönüşüm noktası olmuştur. Oates, Covid salgını döneminde bir yazılım yarışmasına katılmış ve burada yarışmacılardan küresel Covid vakalarıyla ilgili verileri incelemeleri istenmiştir. Alteryx yazılımı sayesinde, ölüm verileri gibi veri setlerini temsil eden semboller kullanarak analiz yapabilmiştir.
Oates, hesaplamaları daha hızlı gerçekleştirmek için sembolleri işleyerek takımındaki bir istatistikçinin analiz hızına yetişebildiğini belirtmektedir. Oates, veri bilimi araçlarını kullanmayı hesap makinesi kullanmaya benzetmekte ve “veri macerasının” böyle başladığını ifade etmektedir. Üç çocuğunu büyütüp 12 yıl iş dünyasından uzak kaldıktan sonra, veri bilimi sayesinde yeniden çalışmaya başladığını eklemektedir. Yazılım yarışmasını, kariyer arası veren profesyonellere yardımcı olan Women Returners adlı internet sitesinde bulmuştur.
Veri biliminin hayatını nasıl değiştirdiğini ise şöyle anlatmaktadır: “Kariyer gelişimi için bir şeyler yapmanın geç olmadığını göreceksiniz. Sandığınızdan çok daha erişilebilir bir alan. Ben bu işe, okul kapısındaki bir sohbet sayesinde girdim!”
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce