Bazen ne kadar yorgun olsanız da uykuya dalmakta zorlanabilirsiniz. Uykuya dalmaktaki güçlüklerin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında, vücudumuzun iyi bir gece uykusu için ihtiyaç duyduğu besinlerin yanı sıra, uyku kalitesini olumsuz etkileyen gıdaların tüketilmesi de önemli bir yer tutar. Ayrıca, en son ne zaman yemek yediğiniz de uyku düzeninizi etkileyen bir diğer önemli faktördür.
Uzman Diyetisyen Cemre Yamaner, “İyi bir uykuya sahip olabilmek için ideal kiloda kalmaya özen göstermeli ve beslenmemizi dikkatle gözden geçirmeliyiz. Çünkü yediğimiz yiyecekler, uykumuzun kalitesini ve süresini etkileyebilir. Eğer uyumakta zorlanıyor veya geceleri huzurlu bir uyku çekemiyorsanız, en son hangi besinleri ne kadar ve ne zaman tükettiğinize dikkat etmelisiniz” ifadelerini kullanmaktadır.
Artık birçok insan, akşam belli bir saatten sonra yemek yemenin vücut için yararlı olmadığını bilmektedir. Ancak bu konuda farklı görüşlerin varlığı, kafa karışıklığına neden olabiliyor. Peki, uyumadan önce en son saat kaçta yemek yenmeli? Uzm. Dyt. Cemre Yamaner bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor:
“‘Akşam 6’dan sonra yemek yemedim ve çok güzel kilo verdim’ ya da ‘Akşam 8’den sonra yemek kilo aldırır’ gibi ifadelerle karşılaşmış olabilirsiniz. Beslenme konusundaki bu bilgi kirliliği, neye inanacağınızı bilmez hale getiriyor.”
Sağlıklı beslenmede öğünlerin gün içine yeterli ve dengeli bir şekilde dağıtılması, hem kan şekerinin dengede tutulması hem de iyi bir metabolizma için gereklidir. Özellikle gece ara öğünleri, Tip 1 diyabetlilerde ve glikojen depo hastalıklarında gerekli olduğu gibi, kas yapımını artırmak isteyen kişiler için de yeterli proteini sağlamada önem taşır.
Akşam yemeği ve gece ara öğünün zamanlaması ise her bireyin değerlerine, yaşam tarzına, varsa sağlık sorunlarına ve uyku saatine göre değişkenlik göstermektedir.
Akşam yemeğini yedikten sonra, midenin boşalması için 3-4 saat beklenmelidir. Eğer yemeğin miktarı, protein ve yağ içeriği yüksekse bu süre daha da uzayabilir. Gece ara öğünü ise düşük kaloride ve kolay sindirilen bir besinle sağlanarak, uyumadan en az 1-2 saat öncesinde yapılmalıdır.
Gece yemek yeme isteği, gün boyunca yeterli besin alamama ya da kendine kısıtlama getirme sonucunda ortaya çıkabilir. Gündüz yeterli beslenilmediği takdirde, gece yeme isteği artabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar, insanların gün boyunca yaşadığı yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri nedeniyle gece tercih ettikleri besinlerin daha yüksek şeker ve yağ içeriğine sahip olduğunu göstermektedir.
Yamaner, “Sindirimi zor olan ve uzun süre mide ve bağırsakta kalan besinlerin yatmaya yakın tüketilmesi birçok sağlık problemine yol açabilir. Yemek yedikten hemen sonra uyumak, uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilir ve hazımsızlık ile reflü gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Gece uyumadan önce büyük porsiyonlar yerine, gün içine yayılmış küçük porsiyonlar ile ara öğünler yapmayı deneyin” şeklinde uyarılarda bulunmaktadır.
Akşam yemeğinden sonra rahat bir uyku uyuyamıyorsanız, uyumadan önce dikkat etmeniz gereken bazı besinler bulunmaktadır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce