Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de maymun çiçeği hastalığına dair bir vakayı duyurdu. Bakan Koca, yaptığı açıklamada, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında ve bağışıklık sistemi yetersizliği mevcut. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapılmış olup, başka bir vakaya rastlanmamıştır. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşmaktadır,” ifadelerini kullandı.
Maymun çiçeği virüsü, Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan viral ve zoonoz bir hastalıktır. Hastalığın kökeninin kemirgenlere dayandığı düşünülmektedir. İlk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanda görülen bu hastalık, iki farklı genetik gruba ayrılmaktadır: Orta Afrika maymun çiçeği virüsü ve Batı Afrika virüsü. Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetli seyir etmekte ve daha yüksek ölüm oranlarına yol açmaktadır.
Maymun çiçeği virüsü, öncelikle primat ve kemirgenlerden insana geçiş yapar. Ancak insanlardan insanlara kolayca bulaşmadığı belirtilmektedir. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni vakaların, virüsün endemik olduğu bir ülkeyle seyahat bağlantısının olmadığını ve dolayısıyla bireylerin enfekte olmasının mümkün olduğunu bildirmiştir. Virüs, enfekte olmuş bireylerle uzun süreli yakın temas, virüslü kişiyle paylaşılan yatak takımları ve giysiler gibi nesneler aracılığıyla bulaşabilmektedir. UKHSA’dan epidemiyolog Mateo Prochazka, virüsün cinsel yolla da bulaşabileceğine dair bulguların olduğunu ifade etti. Prochazka, “Enfeksiyonu cinsel temas yoluyla kapmış gibi görünen vakalar tespit edildi. Bu durum, salgın yanıtı ve kontrolü üzerinde etkileri olacak yeni bir bulaşma yolu anlamına geliyor,” dedi. Ayrıca, vücudunda herhangi bir olağandışı kızarıklık fark eden kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Maymun çiçeği hastalığının en yaygın belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve aşırı halsizlik gibi belirtiler, hastalığın invazyon döneminde 0-5 gün boyunca devam eder. Lenfadenopati, başlangıçta diğer bazı hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karıştırılabilen maymun çiçeği virüsü vakalarının ayırt edici bir özelliğidir. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından 1-3 gün sonra görülmeye başlar.
Şu anda maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kesin olarak kanıtlanmış ve güvenli bir tedavi mevcut değildir. Ancak 2019 yılında çiçek hastalığı ve maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için daha yeni bir aşı onaylanmış, fakat bu aşı henüz kamu sektöründe yaygın olarak temin edilememektedir.
Enfeksiyonların çoğu, birincil olarak hayvandan insana bulaşma yoluyla meydana gelir. Bu nedenle, yabani hayvanlarla, özellikle hasta veya ölü hayvanlarla, etleri, kanları ve diğer kısımları da içeren korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca, hayvan eti veya parçaları içeren tüm gıdaların iyice pişirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Maymun çiçeği virüsündan korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce