Türkiye’de Gök Taşı Olayı ve Meteorlar Hakkında Bilgiler

Türkiye’de Gök Taşı Olayı ve Meteorlar Hakkında Bilgiler

ABONE OL
January 22, 2025 00:40
Türkiye’de Gök Taşı Olayı ve Meteorlar Hakkında Bilgiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Semalarında Gök Taşı Işıltısı

Türkiye semaları 27 Şubat akşamı saat 22.57’de, atmosfere giren ve geceyi gündüz gibi aydınlatan bir ışık hüzmesine tanıklık etti. Bu olağanüstü doğa olayı, gök taşı olarak yorumlandı ve sadece birkaç saniye süren bu görsel şov, birçok kişi tarafından heyecanla karşılandı. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu, Samsun, Trabzon, Giresun’un yanı sıra Yozgat, Çorum, Çankırı, Tokat, Kayseri, Kırıkkale ve Ankara illerinde de görülen bu ışık hüzmesi, çeşitli kameralarla kaydedildi. Sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüler, olayın büyük bir ilgiyle karşılanmasına neden oldu.

Gök Taşı (Meteor) Nedir?

Gök taşı veya meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteor, uzaya ait bir cismi ifade ederken, meteorit ise bu cismin Dünya’ya ulaşan katı kalıntısını ifade eder. Gök taşları genellikle kuyruklu yıldızlardan, asteroitlerden veya meteorlardan oluşur. Bu cisimler, dış uzaydan herhangi bir gezegene veya Dünya’nın atmosferine girdiğinde, çoğu zaman yeryüzüne ulaşmadan önce eriyerek atmosfere karışırlar.

En Bilinen Gök Taşı Yağmuru: Perseid

Gök taşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen hızlarla girerler. Atmosfere giriş sırasında meydana gelen sürtünme nedeniyle büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Ancak, büyük gök taşları atmosferde gözlemlenebilir. Düzenli olarak her yıl tekrarlanan meteor yağmurları arasında en çok bilinenlerinden biri Perseid yağmurudur.

Gök taşları, geleneksel olarak üç ana kategoride incelenir:

  • Taşlı göktaşları: Genellikle silikattan oluşur ve kayalardan meydana gelir.
  • Demir göktaşları: Metalik demir-nikel alaşımından oluşur.
  • Taşlı-demir göktaşları: Hem metal hem de kaya materyali içerir.

Modern sınıflandırmalar ise göktaşlarını yapılarına, kimyasal ve izotopik bileşenlerine ve içerdiği mineral çeşitlerine göre daha farklı gruplara ayırmaktadır. Örneğin, 2 mm’den küçük olan göktaşları mikrometeor olarak adlandırılmaktadır. Dünya dışındaki göktaşları ise, atmosfer ile bağlı kalmadan diğer gök cisimlerine etki eden nesneler olarak tanımlanır ve Ay’da veya Mars’ta bulunabilirler.

Meteor Kayması Nedir?

Atmosfere girdiği sırada Dünya’ya çarpmadan teğet geçen göktaşlarına meteor kayması denir. Diğer tüm gök taşları ise meteorit bulguları olarak adlandırılır. Nisan 2016 itibarıyla, dünyada kayıtlara geçmiş 1.140 meteor kayması gerçekleşmiş olup, 38.660’dan fazla iyi belgelenmiş meteorit bulgusu bulunmuştur.

Meteor Nasıl Yok Olur?

Kuyruklu yıldızlar, asteroitler veya meteorlardan biri, herhangi bir gezegene veya Dünya’nın atmosferine girdiğinde, genellikle yeryüzüne ulaşmadan önce eriyerek atmosfere karışır. Bu süreçte, cisimlerin atmosferle etkileşimi sonucunda sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimler meydana gelir. Bu etkileşimler sonucunda objeler ısınmaya başlar ve bu ısıyı yayarak meteora dönüşür. En parlak olanları ise astronomlar tarafından bolit olarak adlandırılır. Gök taşlarının atmosferi aşarak bıraktığı etkiler arasında çeşitlilik bulunmaktadır; jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girmektedir. Ancak bunların yalnızca yaklaşık beş yüz kadarı, buharlaşmadan yere gök taşı olarak düşmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP