İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, son günlerde artan dezenformasyon faaliyetleri ve belediye hizmetlerine zarar vermeyi amaçlayan kararlar üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Harmandalı Çöp Depo Alanı ve kentteki mezarlık alanları gibi önemli konulara dair açıklamalarda bulundu. Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı.
“İZMİR’DE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN TEK BİR METRE TÜNELİ YOK”
Başkan Soyer, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekerek, bu ağır koşullara rağmen yüksek kaliteli hizmet sunmaya devam ettiklerini vurguladı. “Göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi’nin 650 milyon Euro civarında borcu vardı. Bugün bu rakamı 550 milyon Euro’ya indirdik. Ancak görünüşte borcumuz dört misli artmış gibi görünüyor. Döviz kurunu belirleyemediğimiz için geri ödemeye çalışmak zorundayız. Ancak borcumuz büyüyor. Dış borç arayışımızın sebebi, Hazine’den aldığımız payla bütçemizi oluşturmak ve yatırımlarımızı bu şekilde gerçekleştirmektir. Hükümet, raylı sistem yatırımları gibi önemli projelere girmiyor. Örneğin, Halkapınar Otogar Metrosu 8 yıl önce Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alındı ama henüz ilerleme kaydedilmedi. İzmir’de Ulaştırma Bakanlığı’nın tek bir metre tüneli yok. İzmirli çağdaş ulaşım araçlarından mahrum kalacak mı? Biz finansman kaynağı yaratıyoruz ve bu yatırımları yapıyoruz.” dedi.
“HÜKÜMETİN METRONUN PARASINI AKTARMASI LAZIM”
Buca Metrosu’nun, İzmir tarihinin en büyük kamu yatırımlarından biri olduğuna dikkat çeken Soyer, “4 yıl ödemesiz dönemde inşaatı bitiriyoruz. Kalan dönemde işletmeye alınan sistem kendi kendini geri ödüyor. Bu yatırım İzmir’e kazandırılıyor. Ekonomik kriz içerisinde ‘Acaba Buca Metrosu’nun parası ne olacak’ diye bir telaşımız yok. Ancak Narlıdere Metrosu’nda durum farklı; yüzde 95’i tamamlandı ama son 30 milyon Euro’nun Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması gerekiyor. Hükümet bunu yapmıyor. Talep ediyoruz ama cevap yok. Birlikte Ankara’ya gidelim dediğimizde ise geri dönüş alamıyoruz. Şikayet etmek yerine bu durumu sürdüreceğiz. Yeni metro hatları ve arıtma tesisleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“ÇELMELERDEN BAHSETMEM LAZIM”
Harmandalı Çöp Depolama Alanı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Soyer, “2018’den önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulmasıyla ilgili bir mutabakata vardığını belirtti. Ancak, değişen mevzuatla birlikte 30 ilçenin atığının bertaraf edilmesi gerektiği kararı alındı. Harmandalı yeterli olmayacak, diğer 4 noktada da tesislerin kurulması gerekiyor. 2018’den sonra Çiğli Harmandalı’nda sağlıklı bir atık bertaraf süreci başlatıldı. Elde edilen elektrikle hem gelir elde ettik hem de 90-100 bin hanenin elektriğini karşıladık. Ancak bölgede bir heyelan tehdidi ortaya çıktı ve bu heyelan, eski jeolojik dönemlere giden bir kitlenin hareketiyle ilgili. Bilimsel çalışmalar devam ederken biz Harmandalı’yı terk etme kararı verdik. 2024’ün sonunda burayı kapatmayı ve 2025’te çöp depolama atık bertarafını sonlandırmayı planlıyoruz.” dedi.
“HARMANDALI’YI 2024’ÜN SONUNDA KAPATIYORUZ”
İzmir’in nüfusunun 4,5 milyona çıktığını belirten Soyer, “Her yıl 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyaç var. 7.7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanı için bakanlıklardan talepte bulunduk. 260 bin metrekarelik alanla ilgili mahkeme kararı olmasına rağmen tahsis edilmeyen alanlar var. Neden yıllarca bunları tahsis etmiyorsunuz? Bu, insanın en doğal hakkıdır.” şeklinde konuştu.
İZMİR İTFAİYESİ’NİN KADRO SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın eksik personelle çalıştığını belirten Soyer, “Norm kadro yönetmeliğine göre kentin nüfusuna göre 1540 itfaiye memuru çalıştırmamız gerekirken, mevcut çalışan sayımız 684’tür. Aradaki fark 856. Bu hak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na aittir. Bir yıldır kadro açılmıyor. Neden?” diye sordu.
“ÇOCUKLARIN FINDIĞINA, ÜZÜMÜNE NEDEN İZİN VERMİYORSUNUZ?”
12 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektuptan bahseden Soyer, “Engelli vatandaşlarımızın iletişim bilgilerini istiyoruz ama bu bilgiler verilmedi. 100 elektrikli otobüs almak istiyoruz, buna da izin yok. Çocukların beslenme çantalarına fındık ve kuru üzüm koymak istiyoruz, buna da izin yok. Böyle bir durum akıl almaz.” şeklinde konuştu.
“TEMENNİMİZ KÖRDÜĞÜM OLMUŞ MESELELERİ BERABER ÇÖZELİM”
Toplantının sonunda sorunların çözümü için kamu kurumlarının işbirliğine vurgu yapan Soyer, “Hükümet ve kamu kurumlarıyla el birliğiyle bu meseleleri çözmek istiyoruz. İzmir’de belediyecilik, herkesi kucaklamak zorundadır. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN HİÇBİR ŞEHRİNDE BÖYLE BİR ÇALIŞMA YOK”
İzmir’in geleceği için stratejik kararlar alındığını belirten Soyer, “Halk Konut’ta 5 ayrı noktada kurduğumuz kooperatiflerle inşaatlar devam ediyor. Kentsel dönüşüm daire başkanlığını Deprem Dairesi bünyesinde birleştirdik. İzmir’in kırmızı hatlarını belirleyerek bu şehirdeki yapılaşmanın yönünü belirliyoruz. Bu tür bir çalışma Türkiye’nin hiçbir şehrinde yok.” dedi.
“İZMİR BU MEMLEKETİN LOKOMOTİFİ OLMAYA DEVAM EDECEK”
Başkan Soyer, “İzmirlinin beklediği her şeyi yerine getirmeye devam edeceğiz. Har vurup harman savuran bir belediye değiliz; yaptığımız her etkinliğin, örneğin Tarkan konserinin ekonomiye katkısını analiz ediyoruz. İzmir, bu memleketin lokomotifi olmaya devam edecek ve en başarılı çözümleri sunmaya devam edecektir.” diyerek sözlerini tamamladı.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce