Toksoplasma, Toxoplasma gondii adı verilen, tek hücreli bir parazittir. Genellikle kedilerde bulunan bu mikroorganizma, bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma, hayvanlarda üremesine rağmen, insanlar üzerinde de enfeksiyon oluşturabilen bir hastalık türüdür. İnsanlar, bu paraziti doğrudan hayvanlarla temas yoluyla kapmazlar; bunun yerine, hayvan dışkısı, dışkıyla kontamine olmuş eşyalar veya az pişirilmiş enfekte hayvan etlerinin tüketilmesi yoluyla bulaşabilir.
Özellikle hamile kadınların, doğumdan önce kedi dışkısından kaçınmaları ve çiğ veya az pişmiş et tüketiminden uzak durmaları önerilmektedir. Çünkü bu parazit, hamilelik sırasında düşük riski yaratabileceği gibi, bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Ayrıca, toksoplazma gözde retina enfeksiyonuna neden olabileceği gibi, optik sinir veya görme merkezinde de ciddi hasarlara yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse, hasta görme yetisini kaybedebilir.
Toksoplazmoz (gondii) hastalığı, bazı bireylerde hiçbir belirti göstermeyebilir ve bu kişiler enfekte olduklarının bile farkında olmayabilirler. Toksoplazmanın genel belirtileri, grip benzeri semptomlar içerebilir:
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde belirtiler daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.
Toksoplazma enfeksiyonundan korunmak için aşağıdaki önlemleri almak önemlidir:
Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu kişi, toksoplazmoz için tedaviye ihtiyaç duymaz ve hastalık genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak, toksoplazma tedavisine ihtiyaç duyulursa, doktor tarafından önerilen ilaçlar veya antibiyotiklerle kısa sürede yanıt alınabilir. Gebelik döneminde toksoplazma enfeksiyonu ile karşılaşılması durumunda, hekim tarafından önerilen antibiyotik tedavisine başlanır. Bu tedavi, anne adayının toksoplazmanın bebeğe bulaşma riskini yaklaşık %60 oranında önleyebilir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce