Deprem, sonuçlarını önceden tahmin edemediğimiz bir doğal afet olarak tanımlanabilir. Bu durum, kontrolümüz dışında gelişen olayların yarattığı korku duygusunu tetikleyebilir. Deprem korkusu, psikolojide ‘sismofobi’ olarak adlandırılır ve genellikle ölüm veya kaybetme korkusuyla ilişkilendirilir. Diğer pek çok fobi, bireyin kendi hayatıyla ilgili tehdit unsurları içerirken, sismofobi, ailemizi ve yakın çevremizi kaybetme ihtimaliyle doğrudan ilişkilidir.
Sismofobi Neden Olur?
Deprem Korkusunu Gösteren Davranışlar
Hayatta kalma içgüdüsüne bağlı olarak ortaya çıkan deprem korkusu doğaldır; ancak bu durum, insanların bu olayla ilgili benimseyebileceği bazı davranışlarla kendini gösterebilir. İşte bu davranışlardan bazıları:
Sismofobi ile Başa Çıkma Yöntemleri
Sismofobi ile başa çıkmak için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:
Deprem Korkusu Nasıl Geçer?
Kendinizi depremler hakkında bilgilendirmek, sismofobiyi yenmenin en etkili yollarından biridir. Bu sayede, aşırıya kaçmadan evinizi ve ailenizi korumanın yollarını belirleyebilirsiniz. Ayrıca, derin nefes alma ve günde 10 dakikalık meditasyon gibi kendi kendine yardım teknikleri, kaygı ataklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce