Sigarayı kim buldu? Sigara, tarih boyunca tartışmalara ve sağlık konularına yol açan bir alışkanlık olarak bilinir. Peki, sigara nasıl bulundu ve neden yaygınlaştı? Aynı zamanda, dünyanın ilk sigara markası hangisiydi? Bu soruların cevapları, tarihte ilgi çekici ayrıntıları ortaya koyuyor.
Sigara kullanımının tarihi, MÖ. 3000’lere kadar uzanmaktadır. Mevcut bilgilere göre, bu dönemde Mısırlılar ve Güney Amerika’daki Maya Hintlileri, dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir amaçlı kurutulmuş bitkileri yakarak tütsü olarak kullanmışlardır. Tütünü ilk kez içenlerin Kızılderililer olduğu bilinmektedir.
Başlangıçta tütün yaprakları kullanılarak sigara içilmiştir, daha sonra ise ince kağıda sarılarak içilmiştir. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, James Albert Bonsack ilk sigara makinesinin patentini almıştır.
Tütün, 1570’li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’na giriş yapmıştır. Denizciler, tütünü çeşitli hastalıkların tedavisi ve keyif verici bir ilaç olarak tanıtmışlardır. Tütün ekimi, Ege kıyılarında başlatılmıştır. Bu durum, tütünün Amerika kıtasından sonra ticari bir ürün olarak ilk kez Osmanlı topraklarında yetiştirildiği anlamına gelir.
İngilizler, Kırım Savaşı (1853-1856) sırasında Osmanlı askerlerinin sigara kullanmasını gözlemleyerek sigarayla ilk kez karşılaşmışlardır. Sigaranın devlet inhisarı altına alınmasıyla birlikte, Osmanlı Devleti’nin gelirleri artmıştır.
Bu durum, sigara üretimiyle meşgul olan Rum tüccarların, o dönemde İngiliz himayesinde olan Mısır’a göç etmelerine yol açmıştır. Sonuç olarak, 1880-1915 yılları arasında Mısır’da büyük bir sigara sanayisi ortaya çıkmıştır.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı boyunca, Avrupa ve Amerika’da sigara, askerlere genel bir ihtiyaç olarak dağıtılmıştır. 1965 yılına kadar sigara tüketimi artış göstermiştir. Fakat, sigaranın zararları hakkında farkındalık arttıkça, tüketim düşmüştür. Dünya Sağlık Örgütü, 1982’de 31 Mayıs’ı Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak ilan etmiştir.
Sigara içmek hastalıklara ve sakatlıklara yol açmakta ve bedenin neredeyse her organına zarar vermektedir. İşte sigaranın başlıca zararları ise şu şekildedir:
Sigara içmek ayrıca tüberküloz, kimi göz hastalıkları ve romatoid artrit dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sorunları riskini de artırır.
Pasif içicilik, sigara içmeyen yetişkinler arasında her yıl yaklaşık 41.000 ölüme ve bebeklerde 400 ölüme katkıda bulunmaktadır. Pasif içicilik yetişkinlerde felç, akciğer kanseri ve koroner kalp hastalığına neden olmaktadır.
Pasif içiciliğe maruz kalan çocuklarda ani bebek ölümü sendromu, akut solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak hastalığı, daha şiddetli astım, solunum semptomları ve akciğer büyümesinde yavaşlama riski artmaktadır.
Özellikle hamilelik döneminde sigara içen anneler ve anne adaylarının çocuklarında sigaradan kaynaklı birçok kalıtsal hastalık tespit edilmektedir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce