Sıcak hava dalgalarının ülkemizde etkisini göstermesiyle birlikte, vatandaşlar serinlemek amacıyla sahillere akın etmeye devam ediyor. Ancak bu durum, özellikle Karadeniz’de görülen Rip dalgası veya akıntısı nedeniyle boğulma vakalarında belirgin bir artışa yol açıyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Şevket Özkaya, rüzgarlı havaların tehlikelerine dikkat çekiyor.
Rip Akıntısı Nedir?
Prof. Dr. Şevket Özkaya, Rip akıntısını ya da yanıltıcı gelgiti, dalgaların kıyıya doğru kırıldığı bölgelerde meydana gelen bir akım olarak tanımlıyor. Kırılan dalgaların ters yönünde akan suyun belirli bir akım oluşturduğunu belirten Özkaya, bu durumun, kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak kıyıya dik bir şekilde oluştuğunu ifade ediyor. Özkaya, “Rip akıntıları bu nedenle su üzerindeki insanlar için ciddi bir tehlike arz etmektedir. Bir rip akıntısına yakalanan ve ne olduğunu anlamayan bir kişi, yüzme becerilerine sahip değilse panik yapabilir veya doğrudan su akışına karşı yüzmeye çalışarak kendilerini tükenmiş halde bulabilirler.” uyarısında bulundu.
Özkaya, boğulma vakalarının en çok çocuk yaş grubunda görüldüğünü vurgulayarak, “Çocuklar bu tür akıntılara karşı koymakta zorlanıyorlar. Küçük yaşlarda boğulmaların sık yaşanması nedeniyle ailelerin, çocuklarına bu konuda özellikle dikkat etmeleri son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.
Rüzgarlı Havalar ve Karadeniz Tehlikesi
Rip akıntısının, yüksek bir noktadan bakıldığında belirginleştiğine dikkat çeken Özkaya, bu bölgede suyun renginin etrafındaki suya göre daha koyu olduğunu ifade etti. Derinliğin de bu bölgelerde arttığını belirten Özkaya, “Özellikle iç bölgelerden sahil bölgelerine gelen ve yüzme bilmeyen vatandaşlar, bu tehlikeye davetiye çıkarıyor. Rüzgârlı havalarda Karadeniz’e girilmemesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce