Shiitake Mantarı: Özellikleri, Kullanımı ve Pişirme Yöntemleri

Shiitake Mantarı: Özellikleri, Kullanımı ve Pişirme Yöntemleri

ABONE OL
January 22, 2025 16:18
Shiitake Mantarı: Özellikleri, Kullanımı ve Pişirme Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Shiitake Mantarının Özellikleri

Shiitake mantarı, Şitaki olarak telaffuz edilen, son yıllarda popülaritesi artan bir mantar türüdür. Dünyada en çok tüketilen ikinci mantar çeşidi olma özelliğini taşır. Polyporaceae ailesine ait olan bu bitki, özellikle lezzetiyle gastronomi dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişen shiitake, halk arasında “kara orman mantarı” olarak da bilinir. Koyu kahverengi ve dokulu yapısıyla dikkat çeken bu mantarın boyu genellikle 5-10 cm arasında değişir ve 3000 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir.

Shiitake mantarı, Güneydoğu Asya’nın nemli ve sıcak iklimlerinde, kavak, dut, gürgen, kayın, meşe ve kestane gibi yaprak döken ağaçların diplerinde gruplar halinde yetişir. Şapkasında çiçeğe benzeyen noktalar ve çatlaklar bulunur. İnce ve kısa yapılı sapı ile dikkat çeker. Pişirildiğinde meşe ağacının kendine has aroması hissedilir. Türkiye’de çok az miktarda yetiştirildiği için genellikle yurt dışından ithal edilmektedir.

Shiitake Mantarı Nerede Bulunur?

Shiitake Mantarı Nerede Bulunur?

Shiitake mantarı, yemek yapımında kullanılması nedeniyle büyük marketlerde kültür mantarı gibi taze olarak satılmaktadır. Ayrıca, gıda satışı yapan internet sitelerinde küçük paketler halinde shiitake mantarını bulmak mümkündür.

Shiitake Mantarı Nasıl Pişirilir?

Shiitake Mantarı Nasıl Pişirilir?

Shiitake mantarını, kurutulmuş ya da taze olarak satın alabilirsiniz. Genellikle, soğanla sotelenerek kavurması yapılan shiitake mantarı, farklı baharatlarla birlikte makarna sosu hazırlarken de kullanılır. Ayrıca çorba yapımında, ızgarada, tavada ve fırında pişirilerek de lezzetli yemekler hazırlanabilir. Mantarın tadını zenginleştirmek için biberiye ve sarımsak ile tatlandırmak oldukça yaygındır.

Fırında pişirilen shiitake mantarının üzerine zeytinyağı ve limon suyu dökülerek servis edilmesi, yemeğe ayrı bir lezzet katar. Shiitake mantarı çok çabuk pişen bir gıda olduğu için, pişirme süresine dikkat etmek önemlidir. En az 7 dakika pişirmeye özen göstererek, shiitake mantarından maksimum lezzet ve fayda alabilirsiniz. Bu mantar, özellikle biberiye ve sarımsakla mükemmel bir uyum sağlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP