Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Sarıgöl Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, 10 Mart tarihinden itibaren bu yasaklamayı mahalle muhtarlarına ve ilgili belediyelere iletti. Peki, şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana geçer mi? Şap hastalığının belirtileri nelerdir? İşte, şap hastalığına dair merak edilenler ve önemli bilgiler…
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, son derece bulaşıcı ve zoonotik özelliklere sahip viral bir enfeksiyonudur. Bu hastalığın bulaşma oranı oldukça yüksektir ve hassas hayvan topluluklarında %100’e kadar ulaşabilmektedir.
Şap hastalığı, 19. yüzyıl boyunca Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da yaygın olarak gözlemlenirken, Avustralya’da yalnızca bir kez rastlanmıştır. Endüstriyel çiftçiliğin gelişmesi, şap hastalığına yönelik dikkatlerin artmasına neden olmuş ve hastalığın etkileri akut hastalıktan daha önemli bulunmuştur. Hastalık, sütçü sürülerde süt veriminde (laktasyon) duraklama ve sıkça mastit ile komplikasyonlar sonucu süt üretiminde %25 civarında bir azalmaya yol açmaktadır. Etçi sürülerde ise gelişim gecikmeleri gözlemlenmektedir. Birçok ülke, enfekte hayvanların kesimi veya etkili aşılama programları ile hastalığı kontrol altına almayı başarmıştır. Ancak Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Avrupa ülkeleri dışında, tüm dünyada hastalığın enzootik seyir etmesi nedeniyle hiçbir ülke şap hastalığına karşı güvence altında değildir. Avrupa’da 1991 ve 1993 yıllarında Bulgaristan’da, 1994 yılında Yunanistan’da, 1995 yılında Rusya’da, 1996 yılında ise Rusya ve Makedonya’da O tipi şap hastalığı sporadik olarak görülmüştür. Son günlerde İngiltere’de tespit edilen O tipi şap virüsünün, 1997’de Tayvan’da ortaya çıkan virüs ile aynı olduğu açıklanmıştır. Bu virüs, Türkiye’de görülen O tipi şap virüsünden farklılıklar göstermektedir. Afrika kıtasında serotipler salgınlara neden olurken, Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu’da O, A ve ASIA serotipleri meydana gelmektedir.
Yetiştiricilerin Alacağı Önlemler:
Şap hastalığı, yani şap virüsü, insanlara kolayca bulaşmadığı için insan sağlığı açısından risk taşımaz. Dolayısıyla, bu hastalık insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaz.
GÜNDEM
11 gün önceEKONOMİ
11 gün önceGENEL
11 gün önceGENEL
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce