Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemine Kürtçe Eklenmemesi Eleştiriliyor
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemine Kürtçe Eklenmemesi Eleştiriliyor

Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemine Kürtçe Eklenmemesi Eleştiriliyor

ABONE OL
January 24, 2025 10:53
Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemine Kürtçe Eklenmemesi Eleştiriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemi Eleştiriliyor

Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemi’ne İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerinin eklenmesi ancak Kürtçenin yer almaması, sosyal medya platformlarında geniş yankı buldu. Bu durum, özellikle HDP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamalarla eleştirildi.

Kürtçe Neden Yok?

HDP Genel Merkezi, sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili bir mesaj paylaştı. Mesajda Türkçe ve Kürtçe şu ifadeler yer aldı:

“Hayırlı olsun tabii ama, bu toprakların kadim dili olan Kürtçe nerede, neden sisteme eklemediniz? Hani Kürt sorunu yoktu, hani Kürtlere ayrımcılık yapmıyordunuz? Kurdên ku piştgirî didin AKP’ê, gelo hun jî van pirsan napirsin? Birêz Fahrettin Koca qet nebû tu li zimanê xwe jî xwedî derketiyayî.”

HDP Genel Merkezi’nin Tweeti

Eczacı Çözüm Derneği’nden Çağrı

Eczacı Çözüm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Miraç Laçin Uluğ, sosyal medya üzerinden Sağlık Bakanlığı’na pek çok soru yöneltti. Uluğ, Kürtçe dil seçeneği için çağrı yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülkede sosyal hayatta ve aile yaşantısı içinde en çok kullanılan dil Kürtçedir. Milyonlar bu dili kullanırken bu müthiş inovasyonda belki de tek işe yarayacak dilin yer bulamama sebebi nedir?”

Uluğ’un Mesajı

Uluğ’un paylaşımında şu noktalar öne çıkıyor:

  • “Renkli Reçete Sistemi, doktorlarımız için büyük bir inovasyon sunarak İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinde e-Reçete yazma imkanı sağladı. Ancak, Türkçe bilmek eczacılar için bir zorunluluk.”
  • “Eczacının bilmediği bir dilde reçete yazmak mantıklı mı? Doktorun Türkçe’ye hakim olmaması gibi bir durum, doğanın akışına aykırıdır. İletişim kuramadığınız birine nasıl teşhis koyabilir veya tedavi edebilirsiniz?”
  • “Yurt dışına gitmek zorunda kalan eczacılarımızın yerini Türkçe bilmeyen kişilerle mi doldurmayı düşünüyor sunuz?”
  • “63 tane Eczacılık Fakültesi bulunan bu ülkede, işsizlik sorunu varken neden dışarıdan eczacı getirmeyi düşünüyorsunuz?”
  • “Sosyal hayatta en çok kullanılan dilin Kürtçe olduğu bir ortamda, bu önemli dilin neden sistemde yer almadığını açıklayabilir misiniz?”

Uluğ, bu uygulamanın amacını ve sorularını yanıtlamaları için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP