Romatizma, eklemlerde iltihaplı sıvı birikmesi anlamına gelen bir hastalıktır ve bu rahatsızlık hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Halk arasında romatizmanın sıcak ya da soğuk havadan kaynaklandığına dair yaygın bir inanış olsa da, bu bilgi yanlıştır. Romatizma, özellikle aşırı kilolu bireylerde daha fazla ağrıya yol açar ve genellikle eklemlerde şişlik, sıcaklık ve ağrı ile kendini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde, romatizma ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kelime kökeni Eski Yunan’a dayanan romatizma, eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikimi anlamına gelir. Romatizmal hastalıklar genellikle kronik (süreklilik gösteren) hastalıklar arasında yer alır, bu nedenle hastaların hastalıkla yaşamayı öğrenmeleri önemlidir. Romatizma, sürekli ve düzenli doktor takibi ile ilaç kullanımını gerektirir.
Romatizma, genellikle kas, sırt ve bel ağrıları, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi şikayetleri, kalp ve damar sistemindeki olumsuzluklar gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Başlıca belirtiler şunlardır:
Romatizma, birçok farklı türde kendini gösterebilir. İşte en yaygın romatizma türleri:
Romatizmal hastalıklar, genel olarak bağ dokusu bozuklukları olarak tanımlanır. Bu hastalıklar, bireylerin eklem tendonlarını, bağlarını, kemiklerini ve kaslarını etkileyebilir. Belirtiler arasında eklem ağrıları, hareket kaybı, şişlik ve inflamasyon yer alır.
Romatizmanın tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalına romatoloji denir. Romatologlar, bu hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlardır. Normal bir muayene sırasında, romatizmal hastalıklara dair belirtiler görülürse, birey bir romatoloğa yönlendirilir. Teşhis sürecinde muayene sonucunda gerekli görüldüğünde, ilaç tedavisi, düzenli egzersiz, sağlıklı diyet, stres yönetimi ve dinlenme gibi bir tedavi planı önerilir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce