Regaib kelimesi, sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındadır.
İslâmî literatüre göre de “faziletli amel, bol sevap ve mükâfat” anlamını taşır. Hicrî takvime göre receb ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye denir.
Regaib gecesi, Hz. Peygamber ve sahâbe döneminde bilinmiyordu. Bu geceyle ilgili özel ibadet ve kutlamalar IV. yüzyılda ortaya çıkmış, ilk olarak Kudüs’te 1056 yılında, Bağdat’ta ise 1087 yılında kutlanmaya başlanmıştır.
Regaib gecesinin Hz. Peygamber’in ana rahmine düştüğü gece olduğu, bu gecede oruç tutup özel bir namaz kılmanın sevap olduğu gibi rivayetlerin hadis âlimlerince uydurma olduğu belirtilmiştir. İbnü’l-Cevzî ve diğer âlimler, Regaib orucu ve namazına dair hadislerin güvenilir olmadığını ifade etmişlerdir.
Buna da bakın;
Terim olarak Regâib, dilimizde mübarek gecelerden biri olarak adlandırılır. Bu özel gecede Yüce Allah’ın rahmeti, bağışladığına inanılır. Bu inanç ile birlikte Allah’a ibadet edilir.
Diyanet İşleri tarafından yapılan özel açıklamaya göre 2025 dini günler takvimi duyuruldu. 2025 Regaib Kandili 2 Ocak Perşembe günü olarak belirlenmiştir.
Üç ayların başlangıcı ile birlikte ortaya çıkan ilk kandil günü, Receb ayı ile birlikte girmekte olan Regaib Kandilidir.
Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak gereklidir. Bu sayede, bu kutsal gece olarak farklı ibadetler yapılabilmektedir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce