Rahim Ağzı Kanseri ve Tarama Testlerinin Önemi

Rahim Ağzı Kanseri ve Tarama Testlerinin Önemi

ABONE OL
January 24, 2025 10:06
Rahim Ağzı Kanseri ve Tarama Testlerinin Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahim Ağzı Kanseri ve Tarama Testleri

Rahim ağzı kanseri, gelişmeden önce hücresel düzeyde displazi veya prekanser adı verilen değişikliklerle ortaya çıkmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Atağ, bu değişimlerin temel nedeninin cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) olduğunu belirtmektedir. Erken teşhis imkanı sunan rahim ağzı kanseri tarama testleri, bu hastalığın gelişimini önlemede kritik bir rol oynamaktadır.

Tarama Testlerinin Önemi

Tarama Testlerinin Önemi

Op. Dr. Atağ, ileri evre servikal kanser ve buna bağlı ölümlerin etkin bir tarama programı ile önlenebileceğini vurgulayarak, “Servikal kanser tarama testinin rutine girmesi ile son 30 yılda servikal kanser görülme sıklığı (insidansı) yüzde 50 azalmıştır. Bu tarama programları, kanserin yayılma hızını ve kansere bağlı ölümleri azaltmada oldukça etkilidir” açıklamasında bulundu.

Smear Testi Hakkında Bilgiler

Smear testi, rahim ağzı kanseri için toplumun taranmasında kullanılabilecek non-invazif bir yöntemdir. Op. Dr. Sibel, bu testin poliklinik şartlarında, ağrısız bir şekilde ve ortalama bir dakika sürede gerçekleştirildiğini ifade etti. Op. Dr. Sibel Atağ, Pap-test ve HPV testi hakkında önemli bilgiler paylaştı:

  • Pap-test: Normal jinekolojik muayene sırasında bir fırça yardımıyla rahim ağzında sürüntü yapılarak hücre örnekleri alınır. Bu hücreler patolog tarafından incelenir ve anormal hücreler varsa rapor edilir.
  • HPV Testi: Normal jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından alınan sürüntüde HPV DNA analizi yapılır. Yüksek riskli tipler tespit edilirse rapor edilir.

Her iki test de rahim ağzı kanseri ve prekanseröz lezyonların taranması için kullanılmaktadır. Erken evre rahim ağzı kanseri genellikle belirti vermez. Bu nedenle, tarama testlerindeki anormal sonuçlar tanı koyma aşamasında yalnızca şüpheyi artırır ve kesin tanı koymak için ilave testler gereklidir.

Smear Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Op. Dr. Atağ, smear testi yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

  • Test, menstruasyon dışında yapılmalıdır. Menstruasyonun ilk gününden 15 gün sonra optimal zamandır.
  • Örnek alımından 3 gün önce vajinal krem, ovül kullanılmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.
  • Cinsel ilişkiden sonra en az 24 saat geçmiş olmalıdır.

Smear Testinin Kimlere ve Ne Zaman Yapılması Gerektiği

Smear Testinin Kimlere ve Ne Zaman Yapılması Gerektiği

Yeni tarama prensiplerine göre, servikal kanser taramasına 21 yaşında başlanması gerektiğini belirten Op. Dr. Sibel Atağ, 21 yaşından küçük kadınlarda cinsel aktivite olsa bile tarama önerilmediğinin altını çizdi. 21-29 yaş arası kadınların her üç yılda bir konvansiyonel smear veya sıvı bazlı sitoloji ile taranması gerektiğini vurguladı. Bu yaş grubunda HPV testi kullanılmaması önerilmektedir. 30 yaşından büyük kadınlar için ise her 3 yılda bir smear testi yaptırmaları önerilmektedir. Ayrıca, sitoloji ve HPV DNA testi birlikte (co-test) yapılabilir. İkisi de negatif sonuçlandığında, taramanın 5 yılda bir tekrarı yapılması yeterlidir. 65 yaşında, ardışık olarak 3 smear testi negatif gelmişse veya son 10 yıl içinde 2 ardışık negatif co-test sonucu varsa, tarama süreci sonlandırılabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP