Pandemi Sonrası Yüz Yüze Eğitimde İlkyardımın Önemi

Pandemi Sonrası Yüz Yüze Eğitimde İlkyardımın Önemi

ABONE OL
January 22, 2025 00:13
Pandemi Sonrası Yüz Yüze Eğitimde İlkyardımın Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi Sonrası Yüz Yüze Eğitim ve İlkyardım Önemi

Pandemi nedeniyle uzun bir süre uzaktan eğitim alan anaokulu ile 1’inci sınıf öğrencileri, 21 Eylül’de yüz yüze eğitime başladı. İkinci aşamada ise ilkokul 2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflar, lise hazırlık sınıfı öğrencileri ve özel gereksinimli öğrenciler, 12 Ekim’de okullarına döndüler. Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşayan ilköğretim çağındaki çocuklar, okullarda karşılaşabilecekleri kazalar konusunda dikkatli olmalılar. Bu noktada, veli ve öğretmenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Türk Kızılay’ı Adana İlkyardım Eğitim Merkezi ilkyardım eğitmeni Meltem Küçükgül, olası kazalar ve bu durumlarda nasıl müdahale edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak anlattı.

‘Basit Tıkanmaların Yüzde Yüzü Kurtarılabilir’

Okullarda ve evlerde en sık karşılaşılan acil durumların başında, soluk borusuna yabancı cisim kaçması gelmektedir. Bu durumda çocuk, nefes alamayacağı için tam tıkanma yaşanabilir ve bu da boğulma ile sonuçlanabilir. Bu tür vakalarda yapılacak müdahalenin adı ‘Heimlich manevrası’dır. Küçükgül, “Eğer ilkyardım eğitiminiz varsa, Heimlich manevrası ile uygulayacağınız iki basit hareket ile çocuğu kurtarabilirsiniz. Hem öğretmenlerimizin hem de annelerimizin temel ilk yardım bilgisi alması halinde, karşılaştıkları bir kazada basit bir müdahale ile hayat kurtarabiliriz. Bu, kazaların sonucunda oluşabilecek sakatlıkları ve ölümleri en aza indirecektir. Unutulmamalıdır ki, ölümlerin çoğu ilk yardımla durdurulabilir. Basit bir tıkanıklık vakasında yüzde yüz kurtarma şansınız vardır,” dedi.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Küçükgül, Heimlich manevrasının uygulanışını şu şekilde açıkladı:

  • Çocuğun tam tıkanma durumu yaşaması halinde, çocuk boğuluyormuş gibi ellerini boğazına götürür, nefes alamaz.
  • Olayı fark ettiğinizde, çocuğa ‘boğuluyor musun?’ diye sorduğunuzda cevap veremiyorsa, evet boğuluyor demektir.
  • Bu durumda çocuğu sırtı size dönük bir pozisyonda tutarak, onu öne doğru hafif eğdirin.
  • Bir elinizle çocuğun çenesinden tutun, diğer elinizle ise çocuğun iki kürek kemiğinin ortasına elinizin topuğuyla yukarı doğru 5 kez sırt vuruşu yapın.
  • Ardından aynı pozisyonda tutarak, göbek deliği ile göğüs çukurunun ortasına iki elinizi birleştirip yukarı ve ileri doğru 5 kez karın basısı uygulayın.

5 karın basısı ve 5 sırt vuruşunu dönüşümlü olarak uyguladığınızda, yabancı cisim dışarı fırlayacak ve çocuğun nefes yolu açılacaktır. Böylece çocuk kurtulacaktır.

‘Burun Kanaması 5 Dakikalık Bası ile Durabilir’

Burun kanaması da okullarda sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Meltem Küçükgül, burun kanaması durumunda yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “Beden eğitimi dersinde çocuğun burnuna top çarpması sonucu kanama meydana gelebilir. Bu durumda çocuğu sakinleştirip, dik bir pozisyonda oturmasını sağlamalıyız. Ardından başını hafifçe öne eğip, burun kanallarına 5 dakika boyunca baskı uygulamalısınız. Bu şekilde burun kanaması duracaktır.” Ayrıca, kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklarda kan şekerinin düşmesi nedeniyle bayılma durumları yaşanabilir. Çocuk kendini kötü hissediyorsa, bir küp şekeri bir bardak su veya meyve suyuna katarak içirmeli ve bu durumdan kurtulmasını sağlamalısınız. Kafaya alınan darbeler, yüksekten düşmeler veya başın çarpması gibi durumlarda çocukta mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler varsa, kendini kötü hissediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

‘Yanlış Uygulamalar Öldürebilir’

Yanlış bilgi ve kulaktan dolma uygulamalar, ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Küçükgül, bu konuda şu örnekleri verdi: “Okul kantinlerinde görülen şırıngalı çikolatanın kapağı boğazına kaçan iki çocuk hayatını kaybetti. Diğer bir örnekte, bir çocuk 1 lira madeni para yutuyor. Annesi ve teyzesi ne yapacaklarını bilemiyor. Teyzesi elektrik süpürgesi getiriyor ve çocuğun ağzına elektrikli süpürge tutarak müdahale etmeye çalışıyor. Ancak, elektrik süpürgesi ciğerlerdeki tüm havayı çekince çocuğun ciğerleri patlıyor ve hayatını kaybediyor. Bu tür durumları önlemek aslında oldukça basittir. Bu nedenle ilk yardım eğitimlerinin alınması son derece önemlidir. Bu gibi acil durumlarda yapılacak müdahale yine Heimlich manevrasıdır.”

İki Çocuğu İçin İlkyardım Eğitimi Alıyor

Türk Kızılay’ı Adana İlkyardım Eğitim Merkezi’nde 7 ve 1 yaşındaki iki çocuğu için ilkyardım dersi alan kursiyerlerden Hakan Üregin, “Çocuğum Azra Üregin 7 yaşında ve 2’nci sınıfa başladı. Bu nedenle ilk yardım eğitimi alıyorum. 1 yaşında bir bebeğim de var. Onlarla alakalı olarak, boğazlarına herhangi bir şey takıldığında, kaza geçirdiklerinde veya yanık oluştuğunda etrafımızda duyduğumuz yanlış müdahaleler yerine, doğru uygulamalarda bulunabilmek için buraya geldik. Eğitmenimiz konuyu çok başarılı bir şekilde aktarıyor. Uygulamalı eğitimler sayesinde daha iyi anlıyoruz. Sadece kitaptan okumakla bu bilgileri kavramak mümkün olmuyor. Uygulamalı olarak öğrenmek her zaman daha etkili,” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP