Namık Kemal Zeybek: Siyasi Kariyeri ve ATA Parti’nin Kuruluşu

Namık Kemal Zeybek: Siyasi Kariyeri ve ATA Parti’nin Kuruluşu

ABONE OL
January 22, 2025 22:55
Namık Kemal Zeybek: Siyasi Kariyeri ve ATA Parti’nin Kuruluşu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Namık Kemal Zeybek Kimdir?

Namık Kemal Zeybek, 1944 yılında Bayburt’un Kitre köyünde dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam ederek 1966 yılında buradan mezun olmuştur. Zeybek, kamu yönetimi alanında kariyerine çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaparak başlamış, Çayeli (Rize), Pazaryeri (Bilecik), Şiran (Gümüşhane), Ilgaz (Çankırı), Tortum (Erzurum), Kahta (Adıyaman) ve Keles (Bursa) gibi yerlerde toplam 10 yıl boyunca bu görevde bulunmuştur.

1977 yılında, Gün Sazak’ın Gümrük ve Tekel Bakanı olduğu dönemde, bu bakanlıkta müsteşar olarak görev almıştır. Siyasi yaşamına Alparslan Türkeş ile birlikte Cumhuriyetçi Milliyetçi Parti’de (CMKP) adım atan Zeybek, burada gençlik kolları genel başkanlığı da yapmıştır. 12 Eylül Darbesi öncesinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) içinde aktif bir rol üstlenen Zeybek, darbenin ardından “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası” kapsamında sanık olarak yargılanmış ve Mamak Askeri Cezaevi’nde bir süre kalmıştır.

Namık Kemal Zeybek, 1983-1987 yılları arasında Doğan Haber Ajansı’nda koordinatör olarak görev yapmıştır. 1987 genel seçimlerinde Anavatan Partisi’nden İstanbul Milletvekili seçilmiş ve 1989-1991 yılları arasında Turgut Özal’ın başbakanlığında yeniden kurulan Kültür Bakanlığı’nın ilk bakanı olmuştur. 1992-1994 yılları arasında Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde Büyükelçi unvanıyla Başbakanlık Başdanışmanlığı görevini yürütmüş, Türkiye ile Türk Dünyası arasındaki koordinasyonu sağlamıştır.

1994-1995 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak aynı alanda görev yapmıştır. 1995 yılında yapılan Milletvekilliği genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden İstanbul Milletvekili olarak meclise yeniden girmiş ve 1997 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenmiştir. 1999 Türkiye genel seçimlerinde MHP’den Eskişehir 2. sıra milletvekili adayı olmuş fakat seçilememiştir. Daha sonra tekrar MHP’den Eskişehir 1. sıradan milletvekili adayı olmuş ancak partisi barajı geçemediği için bu seçimde de meclise girememiştir.

18 Ekim 1993 – Temmuz 2006 yılları arasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini üstlenen Zeybek, 2007 yılında Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) katılmış ve burada önce Genel Başkan Başdanışmanı, ardından Genel Sekreter olarak görev yapmıştır. Ancak aynı yılın ağustos ayında partisinden istifa etmiştir.

Namık Kemal Zeybek, 2010 yılında katıldığı Demokrat Parti’nin 15 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilen 10. Olağan Büyük Kongresi’nde genel başkanlık seçiminde üçüncü turda 586 oy içinde 566’sını alarak Genel Başkan seçilmiştir. Ancak bu görevde bir yıl kalmıştır. Ahmet Yesevi Vakfı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne Yardım Vakfı başkanlıklarını yürütmekte olan Zeybek’in, ayrıca Ata Derneği Genel Başkanlığı da bulunmaktadır. Zeybek’in kaleme aldığı bazı kitaplar arasında “Bilgi Sevgi Hoşgörü”, “Ülkü Yolu”, “Milli Kültür Meselemiz”, “Türk Olmak”, “Çağı Yakalamak”, “Ahmet Yesevi Yolu” ve “Hikmetler” gibi eserler yer almaktadır.

2015 Genel Seçimlerinde MHP’den Tunceli milletvekili aday adayı olmuş, fakat adaylığı genel merkez tarafından onaylanmamıştır.

Namık Kemal Zeybek Hangi Partiyi Kurdu?

Namık Kemal Zeybek, Türk siyasi sahnesinde yeni bir oluşum olarak ATA Parti‘yi kurmuştur. Bu parti, Zeybek’in siyasi deneyimlerini ve ideallerini yansıtmayı amaçlayan bir platform olarak dikkat çekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP