Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir ve düzenli bir şekilde yerine getirilmesi önemlidir. İslam’da her şeyin bir ölçüsü ve düzeni bulunmaktadır. Bu bağlamda, namazda surelerin sıralı okunması, ibadet esnasında disiplin ve düzen bilincinin pekişmesine katkı sağlamaktadır.
Namazda sureleri sırayla okumak zorunlu mudur?
Namazda okunan âyet ve sûrelerin, ister bir rekât içinde olsun, isterse iki rekât arasında, Mushaf’taki sıraya göre okunmasının hükmü hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer almaktadır: “Namazda okunan âyet ve sûrelerin, Mushaf’taki sıraya göre okunması sünnete uygun bir davranıştır. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, daha önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur; ancak bu durum namazı geçersiz kılmaz. Burada söz konusu olan tertip, aslında namazın değil, tilavetin bir vacibidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 148, 269).”
Namazda surelerin Mushaf’taki sıraya göre okunmasının hükmü nedir?
Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konuda şu açıklamaları yapmıştır: “Tertibe riayet etmenin vacip olduğu görüşü, sûre ve âyetlerin sırasının insanların değil, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından (tevkîfen) belirlendiği kabulüne dayanmaktadır. Sûrelerin içindeki âyetlerin tertibinin tevkîfî olduğu konusunda İslam âlimleri arasında bir ittifak bulunmakla birlikte, sûreler arasındaki tertibin tevkîfî olduğu konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bu nedenle, namazda sûrelerin sıraya göre okunması hakkında çeşitli görüşler ortaya çıkmıştır.
Namazdaki okuma esnasında ilerideki bir sureye geçerken, aradaki tek bir sûre veya âyetin atlanması da mekruh kabul edilmektedir. Ancak bu, bir öncekinden daha hafif derecede bir mekruhtur. Eğer sonraki rekâtta ileriden okunacaksa, en az iki âyet veya iki sûre atlayarak okumak daha uygun kabul edilmektedir.
Âlimlerin bazıları, sıraya riayet etmemenin yalnızca farzlarda mekruh olduğunu, nafile namazlarda mekruh olmayacağını ifade etmişlerdir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 148, 269). Aksi görüşte olanlar ise şu delili öne sürmektedir: Hz. Peygamber (s.a.s.), Hz. Bilâl’in (r.a.) nafile bir namaz olan teheccüdü kılarken bir sûreden diğerine atladığını duyduğunda, ona, “Sûreleri olduğu gibi oku” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 629) buyurmuştur.
Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruh olarak kabul edilmektedir. Ancak bu durum, namazın geçersiz olmasına veya tekrar kılmayı gerektiren bir eksikliğe yol açmamaktadır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce