Müşfik Kenter, 11. ölüm yıldönümünde anılıyor. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden biri olan Kenter, 1932 yılında İstanbul’da diplomat Ahmet Naci Kenter ile Olga Cynthia’nın en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Ankara’daki Çankaya İltekin İlkokulu’nda başlayan sanatçı, Cebeci Kurtuluş Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Atatürk Lisesi’ne gitti. Ancak, tiyatroya olan ilgisi nedeniyle 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde profesyonel hayata adım attı.
Sonrasında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitimine devam eden Kenter, 1955 yılında okulu yüksek dereceyle tamamlayarak Devlet Tiyatrosu’na girdi. Sanat hayatına “Oğuz Ata” adlı oyunla başlayan Kenter, 1959 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı ve İstanbul’a gitti. Kardeşi Yıldız Kenter ile birlikte Muhsin Ertuğrul ile çalışarak tiyatro dünyasına damgasını vurdu.
Kenter ailesi, bu dönemde Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bir araya gelerek dörtlü olarak uzun yıllar sahne aldılar. Muhsin Ertuğrul’un desteğiyle Kent Oyuncuları topluluğunu kurdular ve 1959-1960 sezonunda Site Tiyatrosu adıyla oyunlar sahnelemeye başladılar. İlk olarak ABD’li yazar W. Gibson’un “Salıncakta İki Kişi” adlı oyununu sahneleyen topluluğun çekirdek kadrosunda Yıldız ve Müşfik Kenter ile Genco Erkal, Şükran Güngör ve Sadri Alışık yer alıyordu. Site Tiyatrosu, 1962’de Kent Oyuncuları adını aldı.
Kenter kardeşler, Kenter Tiyatrosu’nu kurmak için tüm birikimlerini ortaya koyarak büyük bir turneyle Anadolu’yu gezdiler. Koltuk satma kampanyası ile destek toplayarak 1968’de tiyatro binasını tamamladılar. Müşfik Kenter, ablası Yıldız Kenter ile birlikte eğitim vermeye, Türk tiyatrosuna yeni isimler kazandırmaya devam etti.
İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak ABD ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan Kenter, birçok ülkede sahne aldı. William Shakespeare, Anton Pavloviç Çehov, Maksim Gorki, Bertolt Brecht gibi yazarların eserlerini başarıyla sahneye taşıdı. “Hamlet”, “Cyrano de Bergerac” gibi klasiklerin yanı sıra, Murathan Mungan’ın “Bir Garip Orhan Veli” adlı eserini 30 yıldan uzun süre sahneleyerek, uzun süre sergilenen eserlerden birine imza attı.
Özgün sesiyle de hafızalarda yer eden sanatçı, 1980 ve 1990’lı yıllarda popüler televizyon dizisi “Alf”te unutulmaz uzay karakteri “Alf”i seslendirdi. Kenter, dizinin hoşgörü mesajını ön plana çıkaran yapısını çok sevdiğini belirtti.
Kenter, yerli ve yabancı birçok filmde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Tiyatronun yanı sıra sinemada da “Dişi Kurt”, “Murtaza”, “Şeytanın Kurbanları” gibi önemli yapımlarda yer aldı. Türk sinemasının unutulmazları arasına giren 1965 yapımı “Sevmek Zamanı” filminde melankolik bir karakter olan Halil’i canlandırdı. Ayrıca, “Avrupa Yakası”, “Geçmiş Bahar Mimozaları” gibi televizyon dizilerinde de rol aldı.
Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olduktan sonra Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Sanat yaşamı boyunca birçok ödül kazandı; bunlar arasında “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü, “Afife Ödülleri” ve “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” bulunmaktadır.
Müşfik Kenter, yaşamı boyunca beş evlilik yaptı. İlk evliliğini Oya Kenter ile gerçekleştirdi, ikinci evliliğini Esin Şerbetçi ile yaptı. Daha sonra Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini Kadriye Kenter ile yaptı. Müşfik Kenter’in Melissa, Balam ve Elvan adında üç kızı, Mahmut adında ise bir oğlu bulunmaktadır.
Akciğer kanseri tedavisi gören Müşfik Kenter, 15 Ağustos 2012 tarihinde 80 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, Kilyos Aile Mezarlığı’nda toprağa verildi. Türk tiyatrosuna kazandırdığı eserler ve yetiştirdiği yeni nesil oyuncularla anılmaya devam ediyor.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce