Monositler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasını oluşturan beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur ve beyaz kan içindeki en büyük hücrelerdir. Monositler, yabancı maddeleri tanıma ve yok etme, ayrıca ölü hücreleri vücuttan temizleme görevlerini yerine getirir. Bu nedenle, kan testlerinde monosit değerlerinin referans aralıkta olması son derece önemlidir.
Vücutta parazit veya bakteri enfeksiyonu olduğunda, monosit seviyelerinde artış görülebilir. Kalp hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar da monositlerin yükselmesine neden olabilir. Monosit yükselmesinin başlıca sebepleri arasında şunlar yer alır:
Monosit değerleri yükseldiğinde görülen yaygın belirtiler şunlardır:
Monositler, kemik iliğinde üretilir. Dolayısıyla, kemik iliğini etkileyen hastalıklar ve durumlar, monosit seviyelerini doğrudan etkileyebilir. Monosit düşüklüğünün nedenleri iyi bir şekilde tespit edilmeli ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu duruma yol açabilecek bazı ciddi sağlık sorunları şunlardır:
Monosit düşüklüğü genellikle yoğun stres dönemlerinde de meydana gelir. Ayrıca lupus ve tüberküloz gibi bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen hastalıklar da bu duruma katkıda bulunabilir. Romatoid artrit ve viral enfeksiyonlar da monosit seviyelerinde düşüşe neden olabilir.
Monosit düşüklüğünün yaygın belirtileri şunlardır:
Kandaki monosit miktarını belirlemek için bir hemogram (tam kan sayımı) testi yapılması gerekir. Bu test sonucunda elde edilen monosit değerleri şu şekilde sınıflandırılır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce