Mobbing, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamlarına gelen bir terimdir. En yaygın anlamıyla, iş yerinde yıldırma veya psikolojik terör olarak tanımlanabilir. Bu kavram, belirli bir grupta veya ortamda bir bireye sistematik olarak yapılan bezdirme, dışlama ve değersizleştirme eylemlerini kapsamaktadır.
Mobbing davranışları, genellikle mağdura yönelik çeşitli olumsuz tutum ve eylemlerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında:
Bu tür davranışlar, sessizlikle birleştiğinde, mağduru görmezden gelmek suretiyle cezalandırma şeklinde de ortaya çıkabilir.
Mobbinge maruz kalan kişilerin bu zorlu durumu aşabilmesi için bazı adımlar atması önemlidir. Psikolog Yusuf Babacan, bu süreçte atılması gereken adımları şu şekilde sıralıyor:
Ayrıca, mobbingin sadece birey için değil, aynı zamanda kurum için de ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Psikolog Babacan, kurumların çalışanlarını mobbingden koruma sorumluluğunun bulunduğunu belirtmektedir. Kurum içi denetleme ve yaptırımların, mobbingi önlemek adına etkili bir yöntem olduğunu ifade etmektedir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce