Marburg Virüsü: Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Kontrol Önlemleri

Marburg Virüsü: Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Kontrol Önlemleri

ABONE OL
January 22, 2025 12:20
Marburg Virüsü: Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Kontrol Önlemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marburg Virüsü Nedir?

Son derece bulaşıcı olan Marburg virüsü, Ebola virüsüne benzer semptomlar gösterir. Bu semptomlar arasında yüksek ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle ölüm yer almaktadır. Son yıllarda, neredeyse tamamı Afrika’da olmak üzere, yüzlerce insan bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Marburg Virüsü İlk Ne Zaman Tespit Edildi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Marburg virüsü enfekte olan insanların ortalama yarısını öldürme potansiyeline sahiptir. Virüs, ilk olarak 1967 yılında Almanya’nın Frankfurt ve Marburg şehirlerinde ve Sırbistan’ın Belgrad kentinde 31 kişide tespit edilmiş ve bu vakalardan yedisi yaşamını yitirmiştir. Bu salgının Uganda’dan ithal edilen Afrika yeşil maymunlarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ancak o zamandan beri virüs, farklı hayvan türleriyle de bağlantılandırılmıştır. Yarasaların yaşadığı madenler ve mağaralarda uzun süre vakit geçiren insanlar da virüsü kapabilmektedir.

Geçen yıllar içerisinde şu ülkelerde Marburg virüsü salgınları yaşandı:

  • Ekvator Ginesi
  • Gana
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  • Kenya
  • Güney Afrika
  • Uganda
  • Zimbabve

2005 yılında Angola’da meydana gelen salgında 300’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Bunun dışında, dünyada sadece 40 yıl içerisinde Marburg virüsü nedeniyle yalnızca iki kişi ölmüştür; bu ölümlerden biri Avrupa’da, diğeri ise ABD’de gerçekleşmiştir. Her iki kişi de Uganda’da mağara gezilerine katılmıştır.

En Çok Nerede Görüldü?

Tanzanya’nın kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde beş kişinin hayatını kaybettiği bildirilmektedir. Üç kişi hastanede tedavi altındadır ve yetkililer 161 temaslının izini sürmektedir. Şubat ayında Ekvator Ginesi’nde dokuz kişide virüs tespit edilmiş, bu vakalardan yedisi de ölmüştür. WHO, bölgede 20 olası vakayı daha araştırmaktadır.

Yaşanan diğer büyük salgınlar şunlardır:

  • 2022, Gana: Üç vaka, iki ölüm
  • 2017, Uganda: Üç vaka, üç ölüm
  • 2012, Uganda: On beş vaka, dört ölüm
  • 2005, Angola: 374 vaka, 329 ölüm
  • 1998-2000, Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 154 vaka, 128 ölüm
  • 1967, Almanya/Sırbistan: 31 vaka, yedi ölüm

Marburg Virüsünün Belirtileri Neler?

Marburg virüsü nedeniyle enfekte olan kişilerde aniden yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkar. Genellikle bu belirtilerin ardından üç gün içinde ishal, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de başlar. WHO’ya göre, bu aşamada hastalar “hayalet benzeri” bir görünüm kazanır; bu, solmuş ifadeler ve aşırı uyuşukluk gibi durumları içerir. Birçok hasta, vücudunun çeşitli bölgelerinden kanamaya başlar ve bazıları aşırı kan kaybı ve şok nedeniyle hastalandıktan sekiz ila dokuz gün sonra yaşamını yitirebilir.

Marburg Virüsü Nasıl Bulaşır?

Afrika yeşil maymunları ve domuzlar virüsü taşıyabilmektedir. Özellikle Mısır meyve yarasası, Marburg virüsünü barındırma sıklığı ile dikkat çekmektedir. Virüs, insanlar arasında vücut sıvıları ve aynı yatağın paylaşılması yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, insanlar iyileştikten sonra bile kanları veya spermleri aylarca bulaşıcı kalabilmektedir.

Tedavisi Nasıl?

Marburg virüsünün kesin bir tedavisi veya aşısı bulunmamaktadır. Ancak WHO, bazı kan ürünleri, ilaç ve bağışıklık tedavilerinin geliştirilmekte olduğunu belirtmektedir. Doktorlar, hastanede yatan hastalara bol miktarda sıvı vererek veya kan nakli ile bazı belirtileri hafifletmeye çalışmaktadır.

Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?

Uluslararası bir sağlık kuruluşu olan Gavi’ye göre, Afrika’daki insanlar vahşi hayvan eti yemekten veya bu hayvanlarla temastan kaçınmalıdır. WHO, salgın bölgelerinde insanların domuzlarla temastan da kaçınması gerektiğini vurgulamaktadır. Virüsü taşıyan erkeklerin, semptomların başlamasından sonra bir yıl boyunca veya sperm testlerinde iki kez negatif sonuç elde edene kadar cinsel ilişkilerinde prezervatif kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca, virüsten ölen kişilerin cenaze işlemlerini gerçekleştirenlerin de cesetlere dokunmaktan kaçınması büyük önem taşımaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP