Lenfödem, genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi veya radyoterapi sonrası gelişen, uzuvların anormal bir şekilde şişmesiyle kendini gösteren bir durumdur. Bu durum, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Belirtiler arasında, uzuvlarda şişlik, yüzük veya bileziklerin sıkması, ciltte gerginlik ve parlaklık gibi durumlar yer almaktadır. Çoğu hasta, lenfödemin varlığını geç fark etmekte, bu da tedavi sürecinin zorlaşmasına ve uzamasına neden olmaktadır.
Fizyoterapist Enes Koçoğlu, lenfödem hastalığının etkin bir şekilde tedavi edilebilmesi için doğru tanı, uygun tedavi ve hasta uyumunun büyük önem taşıdığını vurgulamaktadır. Lenf tedavisi için dünya genelinde altın standart olarak kabul edilen kompleks dekonjestif tedavi (Boşaltıcı terapi) hakkında bilgi veren Koçoğlu, şu bilgileri paylaştı:
Lenfödem tanısı konduktan sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Fizyoterapist Koçoğlu, bu hususları şu şekilde sıraladı:
Lenfödem tedavisi gören 72 yaşındaki Kadriye Bilgin, 10 yıl önce geçirdiği kanser ameliyatından iki yıl sonra kolunda şişlik oluştuğunu ve bu nedenle lenfödem tanısı aldığını ifade etti. Gördüğü tedavi sürecini değerlendiren Bilgin, şu sözleri dile getirdi:
“Kolumun şişliği indi. Hem mordu hem de şişti. Şimdi öncekinden çok daha iyiyim. Elimi hiç ağzıma götüremiyordum, şimdi biraz daha getiriyorum. Su falan içmek için uğraşabiliyorum. Bu konuda önemli bir mesafe kat ettim.”
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce