Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihaplanmaya yol açan, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşabilen) bir hastalıktır. Kuduz virüsü, enfekte hayvanların tükürüğüyle bulaşır ve genellikle ısırma yoluyla insanlara geçer. Bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Kuduz, başta memeli hayvanlar olmak üzere birçok hayvan türünde görülebilen bir hastalıktır. Bulaşma, enfekte bir hayvanın ısırmasıyla başlar. Ayrıca, mevcut yaralara virüs içeren salyanın bulaşması, tırmalama ya da gıda yoluyla da geçiş yapabildiği bildirilmiştir. Kuduz virüsü, sinir sistemini etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Kuduz, bir hayvan tarafından ısırılmayı takiben, hastalığın kuluçka süresi genellikle 14-90 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre, hayvan türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir; küçükbaş hayvanlarda ortalama 3 ay, sığır ve atlarda ise 6 aya kadar uzayabilir. Kuluçka süresinin 1 yıla kadar uzayabildiği bilinmektedir. İnsanda en uzun kuluçka süresi ise 19 yıl olarak kaydedilmiştir. Kuluçka süresinin uzunluğu veya kısalığı, vücuda giren etkenin miktarı, virülansı, yaranın derinliği, ısırılan bölgenin sinir dokusundan zenginliği gibi unsurlara bağlı olarak değişir.
İnsanlarda Kuduz Belirtileri:
Hayvanlarda Kuduz Belirtileri:
Herhangi bir riskli temas sonrası aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
Kuduz hastalığı, klinik belirtiler ortaya çıktıktan sonra genellikle ölümle sonuçlanan, ancak aşı ile önlenebilen viral bir zoonotik hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, hastalık ilerler ve hayati tehlike oluşturur. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıkmadan önce aşılanma büyük önem taşımaktadır.
Kuduz aşısı, kuduz riskli temasa maruz kalmış olan her yaştan bireylere, çocuklar ve hamileler dahil olmak üzere uygulanabilir. Bu aşılama, hastalığın önlenmesi açısından kritik bir adımdır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce