Yazın taze meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesiyle birlikte, kış ayları için yiyecek hazırlıklarına giriş yapma zamanı geldi. Özellikle yazın taze olarak alınan domatesler, turşular ve salamura yapımında kullanılan sebzelerin yanı sıra, marmelat ve reçel yapımında değerlendirilen meyveler de bu hazırlıkların önemli bir parçasını oluşturuyor. Ayrıca, besin değeri oldukça yüksek olan tarhana da kış hazırlıklarının başında gelmektedir. Ancak uzmanlar, bu yiyeceklerin uygun koşullarda hazırlanmadığı ya da saklanmadığı durumlarda, gıda zehirlenmelerinin hatta ölümcül sonuçların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.
“Plastik Kaplar Kullanımından Kaçının”
Yaz sonuna gelindiğinde, kışlık yiyeceklerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken ilk husus, plastik kaplardan kaçınılması gerektiğidir. Dr. Alver, “Plastik mutfak gereçleri, üzerinde en çok bakteri barındıran ve üreten bir yapıya sahiptir. Plastik, yiyeceklerin asiditesini artırarak besin değerlerinin düşmesine, gıda zehirlenmelerine ve mide ile bağırsak kanserine yol açabilir. Bu nedenle kışlık yiyecek hazırlıklarında mutlaka cam kaplar tercih edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu.
“Konserve Gıdalardaki Tehlike: Botulinum Toksini”
Kışlık yiyecek hazırlıklarının en önemli kısmı konservelerdir. Ancak konservelerin, yüksek ısıl işlem görmeden veya uygun koşullarda hazırlanmadığında, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Alver, “Konserve gıdalar uygun şartlarda hazırlanmadığında, Clostridium botulinum adlı patojen bakteri hızla çoğalmaya başlar. Bu bakteri ile enfekte olmuş gıdayı tüketen kişilerde 18-36 saat içinde halsizlik, baş dönmesi, ağız kuruluğu, tansiyon düşüklüğü, ciltte renk değişiklikleri, terleme, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. İlerleyen aşamalarda bulanık görme, çift görme ve solunum kaslarının felç olması gibi ciddi durumlar yaşanabilir. Bu süreç, maalesef ölümle de sonuçlanabilir.” dedi.
Normal şartlarda toksinler 80 °C’de 10-30 dakika, 100 °C’de ise 10 dakika kaynatıldığında etkisiz hale getirilebilirken, Botulinum toksini ısıya dayanıklı sporlar geliştirdiğinden, ancak 116 °C’de yok edilebildiğini belirten Alver, uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve saklanan besinlerde bu toksinin faaliyete geçip ölümcül hale gelebileceğini vurguladı. Ayrıca, kışlık konservelerin mutlaka basınçlı kaplarda hazırlanması gerektiğini ekledi.
Kışlık Yiyecek Hazırlığı için Öneriler ve Uyarılar
Dr. İpek Ada Alver, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yükünü azaltmak ve gıda zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, kışlık yiyeceklerin besin değerlerini korumak ve gıda zehirlenmelerini önlemek için şu önerileri sıraladı:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce