Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, kara veba salgınının kökenine dair önemli bulgular ortaya koydu. Uzmanlar, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika nüfusunun yaklaşık %60’ının ölümüne yol açan bu korkunç salgının, Kırgızistan sınırları içindeki bir göl yakınında 1338 yılında başladığını tespit etti.
Bu çalışmada, bölgede bulunan mezar taşları üzerindeki yazılar ve mezarlarda bulunan diş örnekleri üzerinde yapılan DNA testleri kullanılarak, kara vebanın yaklaşık 700 yıl önce bu alanda ortaya çıktığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, bölgedeki birçok mezarın da salgınla ilgili izler taşıdığını ifade etti.
Araştırma Asırlık Tartışmalara Nokta Koydu
Çalışmanın lideri olan İskoçya’daki Stirling Üniversitesi bilim insanı Philip Slavin, araştırmanın kara vebanının kökenine dair asırlardır süregelen tartışmalara son noktayı koyduğunu belirtti. Bu bulgular, tarih boyunca merak edilen ve üzerinde çeşitli spekülasyonlar yapılan kara veba salgınının gerçek başlangıç noktasını aydınlattı.
Tübingen Üniversitesinden bir diğer araştırmacı Maria Spyrou, bölgede gömülü olan 8 insana ait dişlerden örnekler alındığını ve bu kalıntılardaki damarlar sayesinde kan yoluyla bulaşan patojenlere ulaşma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğunu aktardı. Dağ faresi gibi memelilerde bulunan ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu kara veba hastalığı, 1346 ile 1353 yılları arasında meydana gelen 8 yıllık dönem boyunca 3 kıtada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.
Salgının kaynağına dair daha önce birçok teori ortaya atılmış olsa da, bu araştırma kesin bir sonuca ulaşarak, tarihsel ve bilimsel açıdan büyük bir boşluğu doldurmuş oldu.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce