Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuk kansere yakalanıyor. Bilinen hadiselerin yüzde 30’unu ise lösemi oluşturuyor. Kanser, tedavisi şiddetli ve sabır gerektiren bir süreç. Bu süreçte, birçok aile çocuklarının sıhhati için memleketlerini geride bırakıp İstanbul’a geliyor, maddi problemler yüzünden kimi vakit hastane koridorlarında sabahlamak zorunda kalıyor. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), kanser tedavisi gören çocuklara ve ailelerine tedavi sırasında fiyatsız fizikî ve toplumsal dayanak emeliyle İstanbul Cerrahpaşa’da hayata geçirdiği “Aile Evi” projesiyle bugüne dek 7 yılda 649 şahsa takviye oldu.
KAÇUV kurucusu ve Yönetim Kurulu Lideri Prof. Dr. İnci Yıldız, Aile Evi’nin ikincisinin Pendik’te hayata geçirileceği muştusunu vererek “6 kattan oluşacak olan II. Aile Evi’nde 22 ailenin konaklayabileceği 22 oda olacak” dedi. Yıldız ile Aile Konutu projesine ait gelişmeleri ve çocukluk periyodu kanserlerini konuştuk.
KAÇUV Aile Meskeni projesi anlatır mısınız?
2012’de hayata geçirdiğimiz en kıymetli projelerden biri olan Aile Evi’ni gereksinim sahibi kanserli çocuk ve ailelerine tedavi sırasında fiyatsız fizikî ve toplumsal takviyeler sağlama amacıyla kurduk. Cerrahpaşa’da hayata geçirilen Aile Meskeni ile 7 yılda 649 bireye dayanak olduk.
Zorlu süreç
Amacı nedir?
Kanser tedavisi şiddetli ve sabır gerektiren bir süreç. Bu süreçte birçok aile çocuklarının sıhhati için memleketlerini geride bırakıp İstanbul’a geliyor, maddi sıkıntılar yüzünden kimi vakit hastane koridorlarında sabahlamak zorunda kalıyor. Tedaviye orta vermek zorunda kalanlar olabiliyor. Biz de bu periyotta çocuklarının durumu nedeniyle hem duygusal, hem de maddi manada sıkıntı durumda kalan aileleri yalnız bırakmamak ismine Aile Konutu ile takviye olmaya çabalıyoruz. Çocuklarının kanser tedavisi nedeniyle kent dışından İstanbul’a gelen, ekonomik sorun çeken ailelerin, fiyatsız konaklama, besin, hijyen, psiko-sosyal dayanaklar ve kısmi giysi üzere muhtaçlıklarını karşılamayı hedefliyoruz. Pendik’teki II. Aile Evi’ni hizmete açmak için gün sayıyoruz. II. Aile Evi’nin her katında 4 aile odası ve en üst katta da büyük bir oyun odasının yer alacak.
Lösemi birinci sırada
Ülkemizde çocukluk çağı kanser oranı nedir?
Her yıl 3 bin 500 çocuk kansere yakalanıyor. Her geçen yıl üç yaş altı çocuklarda kanser olayları artıyor. Çocukluk çağı kanserlerinin en sık görüleni lösemi… Bilinen olayların yüzde 30’u lösemi. Geri kalan yüzde 70 içinde, ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer alıyor. Bu kanser cinslerini sırasıyla hudut sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları (rabdomiyosarkoma) izliyor.
Ekonomik sıkıntılar en fazla
Tedavi gören ailelerin en kıymetli sorunu nedir?
Tedavi sürecinde genel olarak ruhsal ve toplumsal gereksinimler, bilhassa maddi dezavantajlı ailelerde ayrıyeten ekonomik muhtaçlıklar büyük bir sorun haline gelebiliyor. Aileler bu uzun ve şiddetli süreçte ruhsal olarak takviye almak konusunda zorlanıyorlar. Toplumsal adaptasyon da yeniden tıpkı halde ailelerin yönlendirilmeye ve bilinçlendirilmeye gereksinim duydukları bir süreç oluyor. Bu kapsamda hastaneye ve/veya hastalığa ahenk sürecini kolaylaştırmak için hastanelerde ve Aile Konutumuzda uzman klinik psikologlarımız ve toplumsal hizmet uzmanımız çalışıyor. İstanbul dışından gelenler için ekonomik zorluklar en çok çocuğa uygun, hijyenik bir konaklama imkânı bulmak konusunda sorun yaratıyor. Bu gereksinimi da Aile Meskenleri ile karşılıyoruz.
Aile konutundan kimler yararlanabiliyor ve kaideleri nedir? Bu konutta konaklayabilmek için nereye başvurmak gerekiyor?
Aile Evi’nde tedavi için kent dışından İstanbul’a gelmiş ve İstanbul’da kalacak bir yeri olmayan maddi imkanları yetersiz aileler konaklayabiliyor. Aile Evi’nden yararlanmak için tedavi sürecindeki çocuğa kanser tanısı konulmuş, şimdi teşhis konulmamış ise tetkiklerin sürüyor olması gerekli. Fakat tedavisi bitmekle birlikte denetimleri sürüyorsa da aile bu hizmetten yararlanabiliyor. Aile Evi’nde konaklamak için aileler direkt olarak Aile Evi’ne müracaat yapabilir yahut tedavilerini yapan doktor üzerinden de bizimle irtibata geçebilirler.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce