Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Muhammed Keskin, sosyal medya üzerinden kalp krizi ve göğüs ağrıları hakkında önemli bilgiler paylaştı. “Göğüs ağrım var, acaba kalp krizi mi geçiriyorum?” sorusunun yanıtını arayanlar için pek çok merak edilen konuya açıklık getirdi.
Polikliniklerde bu bilgileri detaylı bir şekilde aktarmanın mümkün olmadığını belirten Doç. Dr. Keskin, takipçileriyle şu önemli bilgileri paylaştı:
- Kalp krizi ve kalp-damar hastalıkları, günümüzde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Kalp krizi, kalbi besleyen üç ana damardan birinin tıkanması sonucu ortaya çıkar. Günümüzde acil anjiyo ve stent uygulamaları sayesinde tıkanan damarlar açılmakta ve milyonlarca insan hayata yeniden dönmektedir.
- Kalp krizinde ilk 2 saat kritik bir öneme sahiptir; bu süre içinde tıkanan damar açılamazsa, hasar genellikle kalıcı olur ve ölüm riski artar. Ani kalp durması, hayatı tehdit eden ritim bozuklukları, şok ve kalp yetmezliği gibi durumlar nedeniyle birçok hastamı kaybettim.
- Kalp krizinin en belirgin belirtisi olan göğüs ağrısını yeterince önemsememek, bu kayıpların asıl sebebi olmuştur. Peki, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir? Kalp krizindeki göğüs ağrısının kesin bir tanımı yoktur; ancak genellikle, göğüste baskı, yanma veya sıkışma hissi ile kendini gösterir.
- Göğüs ağrısı, sol kola, sırta ve karna yayılabilir; bu yayılma, sinir sıkışması, gastrit, boyun fıtığı ve kas ağrıları ile karıştırılabilir. Genellikle batma veya bıçak saplanır tarzında ve noktasal ağrılar kalbe ait olmayıp, başka nedenlerden kaynaklanmaktadır.
- Burada en kritik nokta, ani başlayan göğüs ağrısı durumunda mutlaka acil servise başvurulması gerektiğidir. Göğüs ağrıları bazen kısa süreli olup eforla artabilir ve bu durum önemsenmeyebilir. Ancak, bu tür göğüs ağrıları kalp krizinin erken belirtileri arasında yer alır ve mutlaka bir doktora görünmenizi gerektirir.
- Kadınlarda kalp krizi, erkeklere göre daha az görülse de, daha ölümcüldür. Çünkü kadınlarda tipik bir göğüs ağrısı ortaya çıkmayabilir ve bu durum teşhisi zorlaştırır. Ağrı kesici alındığında ağrının geçmesi, kalp krizini gizleyebilir.
- Özellikle ülkemizde, kadınlar genellikle hastane ziyaretlerinden uzak durmakta ve şikayetlerini dile getirmemekte; bu da kalp krizinin ölümcül riskleriyle baş başa kalmalarına neden olmaktadır. Kadınlarda göğüs ağrısı olmasa bile ani başlayan sırt, karın ve boyun ağrılarında kalp krizi ihtimali düşünülmelidir.
- Göğüs ağrısında kalp krizini düşündüren risk faktörleri arasında ileri yaş, menopoz, sigara kullanımı, hipertansiyon, şeker hastalığı ve daha önce kalp krizi geçirmiş olmak sayılabilir.
- Gençlerde ve yukarıda belirtilen risk faktörlerinin olmadığı kişilerde kalp krizi riski belirgin bir şekilde düşerken, yukarıdaki risk faktörlerinin varlığında göğüs ağrısı ciddiye alınmalı ve hastaneye başvurulmalıdır.
- Özetle; her ne kadar her göğüs ağrısının nedeni kalp krizi olmasa da, risk grubundaki bireylerde yeni başlayan göğüs ağrısı durumunda kalp krizi ihtimali mutlaka düşünülmeli ve hastaneye gidilmelidir.