ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, kakao ve benzeri besinlerde bulunan flavonoid bileşenlerinin, beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığını ortaya koydu. Tech Explorist’in haberine göre, Columbia Üniversitesi’nde yürütülen bu çalışma, flavonoid tüketiminin hafıza üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır.
Araştırma süresince, 3 bin 500 denek üç yıl boyunca günde 500 miligramlık flavonoid takviyesi veya plasebo almıştır. Bitkilere ve meyvelere rengini veren flavonoid (flavan-3-ol) bileşeninin, deneklerde kelime dağarcığını ve düşünme hızını geliştirdiği gözlemlenmiştir. Özellikle kakao da bulunan bu flavonoidlerin, yaşla birlikte meydana gelen hafıza problemlerini yavaşlatarak hafıza kapasitesini artırdığı saptanmıştır.
Araştırmada, flavonoid eksikliği çeken deneklerin hafıza fonksiyonlarının geliştirilmesi tespit edilmiştir. Ancak, bu zihinsel gerilemenin Alzheimer hastalığı ile karıştırılmaması gerektiği vurgulanmış ve çalışmanın yaşa bağlı gerilemelere odaklandığı belirtilmiştir.
Flavonoidlerin, yeşil çay, yeşil yapraklı sebzeler, siyah frenk üzümü, soğan, elma, kiraz, şeftali, limon, üzüm ve turunçgiller gibi birçok meyve ve sebzede bulunduğu bilinmektedir. Araştırmanın yazarlarından Prof. Adam M. Brickman, “Kaydedilen zihinsel gelişme, vücutlarında düşük flavonoid seviyeleri saptanan katılımcılarda gözlemlenirken, flavonoid yoğunluğuna sahip bir beslenme alışkanlığının ileri yaşlı bireylerde bilişsel fonksiyonları geliştirdiği görülmüştür.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Columbia Üniversitesi ve Brigham & Kadın Hastanesi’nin ortaklaşa yürüttüğü bu önemli araştırma, PNAS dergisinde yayımlanmıştır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce