İklim Değişikliği ve Enerji Üretimi Üzerine Dr. Baran Bozoğlu’nun Görüşleri
  • Antalya Basın
  • Genel
  • İklim Değişikliği ve Enerji Üretimi Üzerine Dr. Baran Bozoğlu’nun Görüşleri

İklim Değişikliği ve Enerji Üretimi Üzerine Dr. Baran Bozoğlu’nun Görüşleri

ABONE OL
January 23, 2025 00:52
İklim Değişikliği ve Enerji Üretimi Üzerine Dr. Baran Bozoğlu’nun Görüşleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İklim Değişikliği ve Enerji Üretimi Üzerine Görüşler

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, kömürlü termik santrallar ve kömür madenciliği konusundaki görüşlerini paylaştı. Dr. Bozoğlu, Türkiye’nin geri kalmış teknolojilere yatırım yapmaması gerektiğini vurgulayarak, çevreyle uyumlu enerji üretim yöntemlerine yönelmenin önemine dikkat çekti.

  • Kömürlü Termik Santralların Kapatılması Gerek: “Kömürlü termik santrallar ve kömür madenciliği ısrarından vazgeçmeliyiz. Zararı büyük, verimi düşük santrallar kapatılmalı. Türkiye, geri kalmış bu teknolojilere yatırım yapmamalı.”
  • Yeni Enerji Üretim Yöntemleri: “Yeni sanayi devrimini kaçırmayalım. Akbelen bize ders olmalı. Çevreyle doğayla barışık enerji üretim biçimlerini sürdürülebilirlik perspektifi ile ortaya koyabiliriz, dolayısıyla çaresiz değiliz.”

Akbelen Ormanının Önemi

Dr. Bozoğlu, Akbelen ormanının toplum için taşıdığı önemi şu sözlerle ifade etti:

  • Akbelen Neden Önemli?: “Toplum olarak büyük bir ağaç sevgisiyle büyüdüğümüz bir gerçek. Anadolu coğrafyasında özellikle orman köylüsü, doğayla kurulan ilişki oldukça yoğun. İnsanlık tarihinin olduğu bir bölgeden söz ediyoruz aslında. Biz Türk toplumu olarak doğaya karşı hassasız. Akbelen’de yaşananlar ve ondan önce başka alanlarda yapılan faaliyetlerdeki tek ağacın dahi kesilmesi hepimizi derinden etkiliyor. Dolayısıyla Akbelen diğer ormanlık alanlardan daha önemli veya daha az önemli diyemeyiz. İklim değişikliğine karşı mücadelede, sera gazı emisyonlarını azaltmak için doğal alanlara, ormanlık alanlara ihtiyacımız var.”

Kesilen Ağaçların Yerine Yeni Ağaçlar Dikmek

Kesilen ağacın iki katının dikilmesi savunmasıyla ilgili görüşlerini paylaşan Dr. Bozoğlu, bu telafinin yeterli olmayacağına dikkat çekti:

  • Telafi Mümkün Mü?: “Bölgede hali hazırda bir ekosistem oluşmuş durumda. Sonradan yapılacak rehabilitasyon veya başka bir alanda yapılacak orman çalışması katkı sağlayacaktır ancak var olanın yerini kuşkusuz alamaz. Burada ‘telafi’ kavramını şartlara göre değerlendirmek gerekir.”

Ormanın Geri Kazanılması Süreci

Dr. Bozoğlu, ormanın geri kazanılması sürecinin zaman alacağını belirterek, bu sürecin bilimsel ve teknolojik olarak mümkün olduğunu, ancak maliyetinin yüksek olduğunu vurguladı:

  • Geri Kazanım Süresi: “Maden alanlarının rehabilite edilmesi bilimsel ve teknolojik olarak mümkündür ancak maliyetlidir. Doğada hiçbir şey bir diğerinin aynısı değildir ve tıpatıp aynısını üretemeyiz.”

Devletin Ormanları Koruma Yükümlülüğü

Türkiye’de doğaya verilen zararların sürekli gündem olması üzerine düşüncelerini paylaşan Bozoğlu, anayasaya göre devletin ormanları korumakla yükümlü olduğunu belirtti:

  • Doğaya Verilen Zararlar: “Akbelen’deki santrallar 1980’li yıllarda devlet tarafından yapılmış, kömür rezervi olarak üzerinde tartışma yürüttüğümüz bölgedeki kömürün alınarak yapılması kurgulanmış. Yani tarihsel geçmişi olan bir süreçle karşı karşıyayız.”

Enerji Üretimi ve Dışa Bağımlılık

Dr. Bozoğlu, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için dışa bağımlılığının azaltılması gerektiğini savundu:

  • Enerji İhtiyacı ve Ormanlar: “Enerji verimliliğini geliştirmeli, sanayide, tarımda, üretimde teşvikler artmalı. Olası savaş veya kriz durumlarında enerji güvenliği çok önemli. Rüzgâr, güneş santralları için önemli bir çaba var.”

Yeşil Devrim ve Enerji Depolama

Yeşil devrim konusuna değinen Bozoğlu, enerji depolama sistemlerine dikkat çekti:

  • Enerji Depolama Çözümleri: “Artık pil teknolojisi, depolama sistemleri çok gelişti. Dolayısıyla rüzgâr, güneş, jeotermal, hidroelektrik santrallardan üretilen enerjinin depolanması mümkün.”

Yeşil Dönüşüm ve Adil Geçiş Süreci

Yeşil Dönüşüm ve Adil Geçiş Süreci

Dr. Bozoğlu, kömür madenciliğinden yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin adil bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı:

  • Kömürden Yenilenebilir Enerjiye Geçiş: “Kömür madenciliğinin istihdama etkisinin çok kısıtlı olduğu ortaya konuldu. Bu süreçte kimseyi geride bırakmadan bir geçiş sürecini tamamlamalıyız.”

Dr. Baran Bozoğlu Kimdir?

Dr. Baran Bozoğlu Kimdir?

Dr. Baran Bozoğlu, 1983 yılında Elazığ’da doğdu. ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, ODTÜ Kentsel Politika Planlama’da yüksek lisans yaptı. Ankara Üniversitesi’nde İklim Değişikliği ve Paris Anlaşması üzerine doktorasını tamamladı. Çeşitli kamu ve özel sektörde sürdürülebilirlik alanında görev yaptı. Şu an İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Fotoğraflar: Necati Savaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP