İcradan ‘satılık doktor’ ilanı tepki çekti

İcradan ‘satılık doktor’ ilanı tepki çekti

ABONE OL
January 21, 2025 22:17
İcradan ‘satılık doktor’ ilanı tepki çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şırnak Cizre’de 968 bin 310 TL kıymetindeki Özel Botan Sıhhat Hizmetleri Bas. Yay. Gıd. İnş. Pet. San. Ve Tic. Ltd. Şti. bünyesinde bulunan ve iflas eden Özel Boton Hospital Hastanesi, 22 uzman tabip takımı ile yarı fiyatından icradan satışa çıkarıldı. Cizre İcra Dairesi Müdürlüğü tarafından “Tıbbi aygıt ve medikal eserler icradan satılıktır (toplu satış)” başlığıyla yayımlandığı ilanda “Aşağıda cins, ölçü ve pahaları yazılı mallar satışa çıkarılmış olup” sözüne yer verdi.

‘SAĞLIĞIN METALAŞTIĞININ BİR GÖSTERGESİ’

İstanbul Tabip Odası Lideri Prof. Dr. Pınar Saip, ilana reaksiyon göstererek “İlanda satışa çıkarılan hekimlik takımları. Tabip kimliğinin bu halde takım satışı ile belirlenmesi gelinen nokta açısından üzücü” diye kıymetlendirdi. Vakit zaman pazarlık yolu ile doktor takımlarının satışa çıkarıldığını anımsatan Saip “Özel hastanelerin SGK ile mutabakatlı hekim kadrolarını Sağlık Bakanlığı belirliyor.

Örneğin, ‘özel hastanende 2 dahiliye uzmanlık takımı olabilir’ diyor. Bu türlü olunca elinde takımı olmayan bir özel hastane başkasından satın alabiliyor. Özel hastane takımları belirli bir plan-programla belirlenmesi gerekirken satışlarla yapılıyor. Ne yazık ki icra durumlarında ilanla doktor takımlarının satıldığı bir devirdeyiz. Bu sıhhatin metalaştığının da bir göstergesi” dedi.

‘UTANÇ VERİCİ’

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk ise “Hekimliğe yüzde 18 KDV ile açık arttırmayla satılığa çıkarmak, sıhhat ıslahatının geldiği yeri gösteriyor. Doktor takımının satışı nedir, neden yapılır bu çok ayıp ve hekimlik açısından aşağılıyıcı bir muamele. İlanın tamamına baktığımızda hekimliğin ‘mal’ olarak değerlendirildiği de görülüyor.

Bu tabipler olarak, tabip odası olarak kabul edeceğimiz bir şey değil. Bunun sorumlusu 17 yıldır bu ülkede sıhhati bu hale getirenler. Utanç verici” değerlendirmesini yaptı. Özel hastanelerde vakit zaman takım satışlarının gündeme geldiğini kaydeden Öztürk, özetle şunları lisana getirdi:

“Balık baştan kokar, işin kendisi çarpık. Şöyle ki özel hastane, başka bütün özel işletmeler üzere ticari işletmeler. Ancak sıhhatte garip çarpıklık var. Özel hastanenin takım açma iznini Sağlık Bakanlığı veriyor. Bu sistemin bir kere kendisi çarpık, özel bölüme devlet neden takım versin? Dokumacılık fabrikası verdiğinde kurduğunda kaç makinacı, kaç ortacı çalıştıracağına devlet karışmıyor. Özel hastaneler bugün SGK’nin ve Sıhhat Bakanlığ’nın taşeron hastanelerine dönmüş durumda. Para da oradan geliyor, takıma da onlar karar veriyor, ‘müşteriyi!’ de bakanlık gönderiyor.

Şimdi özel hastaneler SGK’den para aldığı için kuralı da bakanlık ‘ben koyarım’ diyor. Senin kaç kişi çalıştıracağına ben karar verrim diyor. Ayrıyeten özel hastanelerin önü bu kadar açılınca bakanlık bu sefer kamuda doktor düşüncesi çektiği için sınırlama koyma yoluna gitti. Bunlar özelleştirmenin sonucu oldu. Rastgele bir dalda de bunun örneği yok. Toprak sahibi köyü satıyor, köylü ile birlikte satıyor bu durum ona benziyor. Hekimlik açısından bu kabul edilemez”

‘HEKİMLİĞE BEDEL BİÇİLEMEZ’

Sağlık ve Toplumsal Hizmet İşçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Gönül Erden de özetle şunları lisana getirdi; “Hem sıhhatin, hem de sıhhat işçisinin metalaştırıldığının bir göstergesidir. İlana çıkarılan hastanedeki takım satışı aslında direk bireyler değil takımın satılığa çıkarılması. Örneğin 4 çocuk uzmanı takımı varsa, satış yapılırken o takımın da öteki hastaneye satılması demek. Lakin bu yapılanın yanlışsız olduğu manasına gelmez.

İşlem takım satışı da olsa sıhhat alanına önemli bir müdahaledir. Tıbbi aygıt, medikal üzere taşınırlılığı olan gereçleri elbette ki satışa çıkarabilirsin lakin hekimlik takımı bir mal değil, hekimliğe bedel biçilemez” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP