Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan içli köfte, kökleri Arap mutfağına dayanan, lezzetli bir Türk klasiklerinden biridir. Asıl adı “Kibbe” olan bu nefis yemek, Türk kültüründe özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep gibi yörelerde popülaritesini artırmış, tüm ülkeye yayılmıştır. Güneydoğu Anadolu’nun gözde lezzetleri arasında yer alan içli köfte, iki ana pişirme yöntemiyle hazırlanır: kızartma ve haşlama. Bazı bölgelerde “oruk” adıyla da bilinen bu yemek, dış kısmında bulgur, iç harcında ise soğanlı kıymalı karışım barındırır. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Kilis gibi yerlerde sıkça tüketilen içli köftenin en zor aşamalarından biri, dış kısmına şekil vermektir. İç harçla doldurulan bulgur, iki ucundan bastırılarak kapatılmaktadır.
Malzemeler
Yapılışı
İçli köftenin iç harcının yapılışı: Öncelikle tavaya zeytinyağını ilave ederek kıymayı kavurun. İnce doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından tereyağını, pul biberi, kırmızı toz biberi, tuzu, karabiberi, ince ince doğranmış ceviz içini ve maydanozu ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın.
İçli köftenin hamurunun yapılışı: Geniş bir kapta bulgur ve irmiği karıştırın. Üzerine ılık suyu ekleyip bir kez daha karıştırdıktan sonra üzerini örtüp 5-10 dakika bekletin. Bekleme süresi sonunda un, domates salçası, yumurta ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamurunuzu elinizi ıslatarak şekil verin. Hamurun içini hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. İçli köfteleri bol yağda kızartarak altın rengi alana kadar pişirin. Afiyet olsun!
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce