Huzursuz bacak sendromu, genellikle her iki bacakta, bazen de tek bacakta hissedilen, yanma, donma, batma, karıncalanma, uyuşma ve kaşıntı gibi nöropatik şikayetlerle karakterize edilen bir durumdur. Bu sendromdan muzdarip bireyler, belirtilerini genellikle dinlenme sırasında veya gece uykuya dalmaya çalışırken deneyimler; gün içinde aktif olduklarında ise semptomlar genellikle azalır. Gün içerisinde kalpten çıkan kanın sirkülasyonu kaslar aracılığıyla sağlanırken, istirahat pozisyonuna geçildiğinde kasların devre dışı kalması nedeniyle kan akışı diyafram aracılığıyla gerçekleşir. Bu durum, hastaların dinlenme sırasında bilinçdışı olarak kaslarını hareket ettirme ihtiyacı hissetmesine yol açar.
Huzursuz bacak sendromuna sahip olan bireyler, diyafram veya alt ekstremitede dolaşım patolojileri açısından değerlendirilmelidir.
Huzursuz Bacak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromunun birçok potansiyel nedeni vardır. En yaygın görülen nedenler şunlardır:
Huzursuz Bacak Sendromunun Tedavi Yöntemleri
Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde, öncelikle kök nedenin belirlenmesi önemlidir. Eksik olan vitamin ve mineral düzeylerinin düzeltilmesi, huzursuz bacak sendromuna yol açan ilaçların kullanımının gözden geçirilmesi, sindirim sistemindeki bozukluklara yönelik bir beslenme planı oluşturulması gibi stratejiler uygulanabilir. Ayrıca, özellikle karın cerrahisi geçirmiş hastaların cerrahi bölgedeki skarların değerlendirilmesi de önemlidir.
Nöralterapi, osteopati, stres yönetimi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de hastalara sunulabilir. Enjeksiyon veya manuel terapi gibi yaklaşımlara uygun olmayan veya bu tür tedavi seçeneklerini tercih etmeyen hastalar için pregabalin, gabapentin veya pramipeksol gibi dopamin reseptör agonisti ilaçlar önerilebilir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce