HPV Nedir? Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Önleme Yöntemleri

HPV Nedir? Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Önleme Yöntemleri

ABONE OL
January 24, 2025 09:15
HPV Nedir? Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Önleme Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HPV Nedir?

HPV, insan papilloma virüsü anlamına gelir ve 150’den fazla farklı virüs türünü içeren bir gruptur. HPV’nin bazı türleri, enfekte olan bireylerde hiç belirti göstermeden varlıklarını sürdürebilirken, diğer türleri çeşitli sağlık sorunlarına, hatta kansere yol açabilir. Birçok insan, HPV taşıyıcı olmasına rağmen, bunun farkında olmayabilir; bu nedenle düzenli test ve muayeneler son derece önemlidir.

HPV Belirtileri

HPV’nin en yaygın belirtisi genital siğillerdir. Ancak, HPV virüsüne sahip olan herkes siğil geliştirmeyebilir. Siğiller, virüsün türüne bağlı olarak genital bölgede ya da vücudun diğer bölgelerinde görülebilir. Genital siğiller genellikle kendiliğinden geçme eğilimindedir. Bununla birlikte, tedavi için reçetesiz satılan ve doktor tarafından yazılan ilaçlar, siğillerden daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV, cilt teması yoluyla bulaşır ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en yaygın olanıdır. Cinsel olarak aktif olan hemen herkes, yaşamlarının bir döneminde en az bir HPV türüne maruz kalmış olacaktır. Eğer partnerinizde HPV varsa, belirtileri olmasa bile bu virüsü size bulaştırma olasılığı yüksektir.

HPV Tedavisi

HPV enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi mevcut değildir. Çoğu durumda, enfeksiyonun neye neden olduğunu anlamadan bu süreç devam eder. Ancak, HPV’nin vücutta uzun süre kalması ve sağlık sorunlarına yol açması durumunda, doktorunuz gerekli tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.

HPV Kansere Neden Olur mu?

Her 10 HPV enfeksiyonundan yaklaşık 9’u, bir veya iki yıl içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı enfeksiyonlar belirli hücrelerde kanser öncesi değişikliklere yol açabilir. Bu süreç, 10 ila 30 yıl arasında bir zaman diliminde gerçekleşebilir.

HPV’nin Neden Olduğu Kanser Türleri

HPV, rahim ağzı ve anal kanser vakalarının neredeyse tamamından sorumludur. Bunun yanı sıra, vajina, vulva ve penis gibi diğer genital bölgelerde de kanser oluşumuna neden olabilir. Gırtlak kanserinin yaklaşık %70’inin de HPV ile ilişkili olduğu görülmektedir. Bazı faktörler, HPV’den kaynaklanan kanser riskini artırabilir; bunlar arasında:

  • Sigara içmek
  • Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak
  • Diş sağlığına dikkat etmemek

Zayıf bir bağışıklık sistemi veya başka sağlık sorunlarına bağlı olarak kronik iltihaplanmalar da risk faktörlerini artırabilir.

HPV Önlenebilir Bir Virüs müdür?

HPV’ye karşı korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Aşının, bağışıklık sisteminizin bu virüsle savaşmaya hazır olabilmesi için cinsel olarak aktif olmadan önce uygulanması önerilmektedir. CDC, erkek ve kız çocuklarının 11 veya 12 yaşında aşılanmasını tavsiye etmektedir. Daha büyük çocuklar ise 26 yaşına kadar HPV aşısı olmalıdır. Daha ileri yaşlarda, önceden cinsel ilişkiye girmiş olsanız bile, aşı sizi koruyabilir. 45 yaşına kadar olan yetişkinler de aşılanabilir, ancak daha önce HPV’ye maruz kalmış olmaları nedeniyle bu yaş grubunda aşıdan elde edilecek fayda daha az olabilir. Hamile kadınların ise aşılanmamaları önerilmektedir.

Prezervatif HPV’yi Önler mi?

Cinsel olarak aktif olanlar için prezervatifler bazı koruma sağlayabilir, ancak HPV’den tam koruma sağlamaz. Prezervatiflerin kapsamadığı bölgeler hâlâ enfekte olma riski taşır. Eğer önerilen yaş aralığındaysanız, aşı yaptırmak en iyi koruma yöntemidir. Ancak, aşının mevcut bir HPV enfeksiyonu üzerinde etkisi yoktur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP