Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş’e İlk Adımını Atıyor
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş’e İlk Adımını Atıyor

Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş’e İlk Adımını Atıyor

ABONE OL
January 24, 2025 23:08
Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş’e İlk Adımını Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan, geçtiğimiz hafta Ay’ın güney kutbu yakınlarına başarıyla uzay aracı indiren ilk ülke olmanın gururunu yaşadı. Şimdi, bu başarıyı takiben, Güneş’e doğru yeni bir yolculuğa hazırlanıyor. Hedef, Güneş’teki hareketleri izlemek ve uzay havası üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla uzay tabanlı bir gözlemevi kurmak. Bu, Hindistan için önemli bir ilk olacak. Daha önce NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Güneş’i incelemek için çeşitli uydular yerleştirmişti, ancak Hindistan’ın misyonu bazı farklılıklar taşıyor.

Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş'e İlk Adımını Atıyor

Aditya-L1’in Fırlatma Tarihi ve Saati

Aditya, Sanskritçe ve Hintçe’de ‘Güneş’ anlamına geliyor. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, uzay aracı 2 Eylül Cumartesi günü, Türkiye saati ile 08.20’de, Chennai’nin 100 km kuzeyindeki Sriharikota’daki Hindistan’ın ana uzay üssünden başarıyla fırlatılacak. Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) tarafından yayımlanan fotoğraflar, roketin fırlatma rampasına tamamen entegre olduğunu gösteriyor.

  • Hindistan, Ay’ın güneyine iniş yapan ilk ülke oldu.
  • Hindistan’ın Chandrayaan-3 uzay aracı, Ay yüzeyinden ilk görüntüleri göndermeye başladı.

Güneş’e Ulaşmak Ne Kadar Sürecek?

Aslında Aditya-L1 uzay aracı, doğrudan Güneş’e gitmeyecek. Hedef, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklığa ulaşmak. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin neredeyse dört katı. Güneş, Dünya’dan 151 milyon kilometre uzakta bulunmakta. Yani gidilecek yol, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının yaklaşık yüzde 1’ine denk geliyor. Bir hafta önce, Venüs’ün yanından hızla geçen NASA’nın Parker uzay aracı, Güneş’in yüzeyine 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşmayı planlıyor. Ancak Aditya-L1’in hedefine ulaşması biraz daha zaman alacak. ISRO, X uygulamasında yaptığı paylaşımda, fırlatmadan L1’e (Lagrange noktası) kadar olan sürenin Aditya-L1 için yaklaşık dört ay olduğunu belirtti. ISRO, Güneş’in sürekli ve net bir görüntüsünü alabilecek bir konumda olmayı hedefliyor.

Lagrange Noktası Nedir?

Uzayda, Güneş ve Dünya gibi iki büyük cismin çekim kuvvetlerinin dengelendiği alanlara Lagrange noktası denir. L1 ismi buradan gelmektedir. Uzay aracı, bu denge noktasını kullanarak yakıt tüketimini azaltma imkanına sahip olacak. Lagrange noktası adını, bu noktaları ilk kez 18. yüzyılda inceleyen Fransız matematikçi Joseph-Louis Lagrange’dan almıştır.

Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş'e İlk Adımını Atıyor

Aditya-L1 Misyonu Ne Amaçlıyor?

Hint uzay aracı, Güneş’in fotosfer ve kromosfer olarak bilinen en dış katmanlarını gözlemlemeyi amaçlıyor. ISRO, Aditya-L1 konuşlandırıldığında nasıl görüneceğini açıkladı. Ayrıca, uzay havasını neyin yönlendirdiğini ve Dünya’daki kuzey ve güney ışıkları ile elektromanyetik rahatsızlıklara neden olan güneş rüzgarının dinamiklerini daha iyi anlama hedefinde olacak. ISRO, Güneş’in sürekli ve net görüntüsünden faydalanarak hareketlerini ve uzay havası üzerindeki etkilerini gerçek zamanlı olarak gözlemlemek için büyük bir avantaj sağlanacağını vurguladı. Atmosfer tarafından filtrelendiği için Dünya’dan incelenemeyen radyasyonları da gözlemleyebilecek.

Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş'e İlk Adımını Atıyor

ISRO, bu misyonun; koronal ısınma, taçküre kütle atımı, güneş patlamaları gibi Güneş özelliklerini anlamamıza yardımcı olacak önemli bilgiler sunmasını bekliyor.

Aditya-L1’in Maliyeti Nedir?

Hindistan hükümeti, yaklaşık 46 milyon dolar maliyet öngörülen projeyi 2019 yılında onayladı. ISRO, Hindistan’ın Venüs de dahil olmak üzere çeşitli derin uzay görevleri planladığını belirtti. Ancak, Hindistan Uzay Ajansı henüz projenin toplam maliyetine dair ayrıntıları açıklamadı. Aditya-L1, uzayda beş yıldan fazla bir süre kalacak şekilde tasarlandı. ISRO, derin uzay görevleri için daha az güçlü roketler kullanarak ve yerçekimi kuvvetinden yararlanarak daha uzağa gitmeyi planlıyor. Bu yöntem, Ay ve Mars gibi hedeflere ulaşmak için gereken süreyi uzatırken, fırlatma maliyetini de önemli ölçüde azaltıyor. Bu strateji, kısıtlı bütçeyle çalışan Hindistan Uzay Ajansı’nın büyük başarılar elde etmesine imkan tanıdı. Örneğin, insansız Chandrayaan-3 aracı, geçtiğimiz hafta Ay yüzeyine iniş yaptı ve Hindistan, ABD, Rusya ve Çin’in ardından Ay’a başarıyla inen dördüncü ülke oldu. 2014 yılında Hindistan, Mars’ın yörüngesine bir araç yerleştiren ilk Asya ülkesi olarak tarihe geçti ve gelecek yıl Dünya’nın yörüngesine üç günlük mürettebatlı bir misyon başlatmayı planlıyor.

Hindistan Uzay Ajansı Aditya-L1 ile Güneş'e İlk Adımını Atıyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP