Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

ABONE OL
January 22, 2025 15:26
Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gözleme, her ne kadar sacda veya tavada kızartılan, içine çeşitli malzemeler konularak hazırlanan bir hamur işi olarak bilinse de, kökleri 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Osmanlı saray mutfaklarında ve Anadolu’nun farklı köylerinde sıkça yapılan bu börek türü, el açması yufkalara konulan zengin iç harçlarıyla dikkat çeker. Kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, pırasa, yumurta, turşu kavurması gibi farklı malzemelerle hazırlanan gözleme, hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla halk arasında büyük bir yere sahiptir. Eski yemek tarifleri incelendiğinde, gözlemenin tarihinin Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar gittiği görülmektedir. Bazı bölgelerimizde “saç böreği” olarak da adlandırılan gözleme, özel günlerde ve kutlamalarda mutlaka yer alması gereken bir yiyecektir. İşte gözleme tarifi ve gözlemeye dair merak edilen sorular!

PATATESLİ GÖZLEME TARİFİ

Malzemeler:

  • 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su

İç harcı için:

  • 5-6 adet haşlanmış patates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için:

  • Tereyağı

Yapılışı:

Gözleme hamurunu hazırlamak için geniş bir yoğurma kabına unu alın. Ortasını havuz şeklinde açarak kuru mayayı ve ılık suyu ilave edin. Elinizle hafifçe karıştırarak mayanın aktifleşmesi için birkaç dakika bekleyin. Daha sonra tuzu ekleyip, hamuru yoğurmaya başlayın. Ilık suyu azar azar ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp, iç harcını hazırlayana kadar mayalandırın.

İç harcını hazırlamak için tavaya sıvı yağı alın, soğanı ekleyerek kavurun. Ardından salça, tuz, pul biber ve karabiberi ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Haşlayıp ezdiğiniz patatesleri ekleyerek iyice karıştırın ve ocağı kapatın. İç harcın soğuması için bir kenarda bekletin.

Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

Mayalanan hamuru tezgahın üzerinde toparlayarak 8 eşit parçaya bölün. Bezeleri unlanmış tezgah üzerinde, servis tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun yarısına patatesli iç harçtan yerleştirip D şeklinde kapatın, kenarlarını açılmaması için hafifçe bastırın. Kalan gözlemeleri de benzer şekilde hazırlayıp, sacda veya tavada pişirin. Üzerine tereyağı sürüp sıcak servis edin. Afiyet olsun!

Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

GÖZLEME HAMURU MAYALI MI MAYASIZ MI OLUR?

Gözleme hamurunu isterseniz mayalı, isterseniz mayasız olarak hazırlayabilirsiniz. Ancak gözleme hamurunun en önemli noktası, hamurun yumuşak ve pürüzsüz bir kıvamda olmasıdır.

Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

ARTAN GÖZLEME HAMURU NASIL SAKLANIR?

Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz. Yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamurlar ise 3 gün boyunca bekleyebilir.

HAZIR YUFKAYLA GÖZLEME OLUR MU?

Sadece 1 adet hazır yufka ile 2 kişilik ve hızlı bir gözleme yapabilirsiniz. Yufkayı ikiye bölüp güzelce yağlayın. Ardından istediğiniz malzemelerle içini doldurup tavada pişirebilirsiniz.

EKMEK HAMURUNDAN GÖZLEME OLUR MU?

Fırından aldığınız ekmek hamurunu 1 saat kadar ılık bir yerde mayalandırın. Unlu bir tezgahta bezelere ayırıp, servis tabağı büyüklüğünde açın. İstediğiniz malzemelerle içini doldurup tavada pişirerek lezzetli gözlemeler hazırlayabilirsiniz.

Gözleme: Gelenekten Gelen Lezzet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP