webtekno.com’un derlediği, birden fazla kullanıcı tarafından bilinmeyen ve epey işe fayda metotlar şu biçimde:
İSTEDİĞİNİZ BELGE YA DA DOKÜMAN CİNSİNE NAZARAN ARAMA
“internetin ziyanları filetype:doc” ya da “internetin ziyanları filetype:pdf”
Özel bir belge tipine ilişkin bilgi için Google’da arama yaptığınızda “internetin ziyanları word” üzere arama kalıplarıyla istediğiniz sonuçlara ulaşamayabilirsiniz. Bunun için bir arama yoluna sahip olan Google’da, aramak istediğiniz bilginin önüne “filetype:” ekini ve sonuna da belge çeşidini getirmenizle bir arada yalnızca o evrak cinsine ilişkin sonuçlar ekranınıza listelenecek.
BİR KISMINI UNUTTUĞUNUZ CÜMLELERİ ARAMA
Cümlenin hatırlamadığınız bölgesine * * ekleyin.
Gün içerisinde bir kelam yahut müzik kelamı duyduğunuzda lakin bunun yalnızca belirli kısımlarını anlayabildiğinizde ve tamamına ulaşmak istediğinizde Google’ın bu arama metodu ziyadesiyle yardımcı oluyor. Bu türlü bir durumla karşılaştığınızda ise yapmanız gereken tek şey, cümlenin bilmediğiniz kısmına Google’da arama yaparken “* *” sözünü eklemek.
MATEMATİKSEL İŞLEMLER
Doğrudan ilgili grafiğin formülünü yazın.
Karmaşık grafiklerin çizimlerinde de yardım eli uzatan Google’ın arama yolları ortasında bilhassa şu anki, öğrencilerin ziyadesiyle işlerine yarayacak. Matematiksel söze nazaran grafiği çizmekle kalmayan Google, burada grafiği animasyonlu bir formda döndürerek 3 boyutlu hâliyle daha güzel anlaşılmasına da imkan tanıyor.
Google’ın matematik becerileri bununla da hudutlu değil. Günlük hayatımızda gerçekleştirdiğimiz toplama, çarpma, bölme ve çıkarma üzere süreçlerin sonuçlarına da çarçabuk Google’da ‘34+7’ biçiminde arama yaparak ulaşabilirsiniz.
BİRİM ÇEVİRİLERİ
Para ünitelerinin o anki aktüel kur kıymetini kullanan Google, para ünitelerini isteğinize nazaran birbirine dönüştürüp size sonucu gösteriyor. Yan tarafta grafikleri de bizlere sunan Google’ın bu arama metodu bilhassa yurt dışından bir eser satın almak isteyen bireylerin ziyadesiyle işlerine yarıyor. Google burada onlarca para ünitesinin çevirisine takviye veriyor.
Birimlerin çevirileri yalnızca para üniteleriyle hudutlu değil. Para ünitesinde olduğu üzere sıcaklıkları da Google’ın arama metodu sayesinde dönüştürebilirsiniz. Bunun için kullanmanız gereken arama kalıbı ise “20 C kaç F” yahut tam zıddı halinde.
Uzunlukları da birbirlerine dönüştürmenize imkan tanıyan Google, bu süreç için ise ‘10 metre kaç kilometre’ formunda bir kalıbın kullanılması gerektiğini bizlere söylüyor. Üniteleri dönüştürmeyi, bu arama tekniği ile çok daha kolay bir formda gerçekleştirebilirsiniz.
İNGİLİZCE MANA SÖZLÜĞÜ İÇİN SÖZLERİN TARİFLERİNİ BULUN
Anlamını merak ettiğiniz sözün çabucak yanına “…:define” ekleyin.
İngilizce sözlerle uğraşırken bu sözlerin manalarını daha güzel canlandırabilmek için tekrar İngilizce tariflerine gereksinim duyabiliyoruz. Bu noktada yardım eli uzatan Google: ‘define:’ ekinden sonra tarifini ve kullanıldığı yerleri öğrenmek istediğiniz İngilizce kelimeyi yazdığınızda özel arama formülüyle sözün tarifine basitçe ulaşmanıza imkan tanıyor.
GÜN DOĞUMU VE GÜN BATIMI
Günün bir bölgedeki doğumunu izlemek isteyebiliyoruz yahut birtakım işlerimizi gün doğumuna nazaran ayarlamak durumunda kalabiliyoruz. Bu üzere vakitlerde ise gün doğumunun yahut gün batımının ne vakit gerçekleşeceği bilgisine doğal olarak ulaşmamız gerekiyor. Bu bilgiyi bizlere en kolay yoldan bulma imkanı sunan Google’ın arama metodunu kullanabilmek için ‘gün doğumu’ yahut ‘gün batımı’ ekini, gün doğumu yahut gün batımı saatini aramak istediğimiz pozisyonun başına getirmemiz kâfi oluyor.
UÇUŞ DURUMUNU ÖĞRENME
Uçuş numarasını aratın ve bilgilerine ulaşın. Google’ın arama sistemleri ortasında bilhassa uçuş durumunu sorgulama, daima olarak seyahat eden yahut etmek zorunda kalan şahısların hayatını kolaylaştırıyor. Uçuş numarası için Google’da arama gerçekleştirdiğimizde bir kart yapısı içerisinde o uçuş numarasına ilişkin terminal ve kapı numarası dâhil olmak üzere neredeyse tüm bilgileri bizlere sunan Google, pandemi öncesinde uçuş gerçekleştiği esnada inişe ne kadar müddet kaldığını da burada bilgi olarak sağlıyordu. Uçuşlarını uzun müddettir gerçekleştirmeyen havayolu şirketleri için uçuş mühletleri değişebileceğinden Google şu anlık aramalarda bu bilgiyi ne yazık ki bizlere sunmuyor.
ZAR AT
Kolay bir formda zar atmanıza yarayan Google’ın bu arama formülünün en hoş yanı ise yalnızca 6’lık değil; 4, 8, 10, 12, 20’lik zar atma seçeneklerinin yanında, bunların çabucak sağ tarafında bulunan ‘+-’ butonu sayesinde istediğiniz rastgele bir sayı ölçüsüne sahip zar dahi atabiliyorsunuz. Gerisi gerisine attığınız zarlarda çıkan sonuçların toplamını da gösteren bu arama sistemi birçok durumda hayat kurtaracak kolaylığı bizlere sağlıyor.
GÖRSEL ARAMA
EĞLENCELİ ARAMALAR
Yukarıda bahsettiğimiz arama sistemlerinin dışında Google, kimi enteresan ve eğlendirici arama yollarını de başkan arama motoruna dahil etmiş. Kullanıcıların vakit zaman kullanması ve vakit geçirebilmesi için eklenen bu arama prosedürlerinden birkaçı ise şu biçimde:
Askew – Ekranı ve münasebetiyle arama sonuçlarını sağ tarafa yanlışsız eğimli bir biçimde konumlandırıyor.
Festivus – Ekranın sol tarafında bir çubuk ekliyor.
Do a barrel roll – Arama ekranına tam bir takla attırıyor.
Recursion – Yineleme manasına gelen bu kelimeyi Google’da arattığınızda Google, daima olarak ‘Bunu mu demek istediniz: Recursion’ sözünü bizlere göstererek sonsuz bir yineleme içerisine giriyor.
Kaynak: webtekno.com
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce