Göç, Mülteci ve Sığınmacı Kavramları: Tanımlar ve Farklar

Göç, Mülteci ve Sığınmacı Kavramları: Tanımlar ve Farklar

ABONE OL
January 22, 2025 14:12
Göç, Mülteci ve Sığınmacı Kavramları: Tanımlar ve Farklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göç, Mülteci ve Sığınmacı Kavramları

Göç, Mülteci ve Sığınmacı Kavramları

Günümüzde göç, mülteci ve sığınmacı gibi terimler, toplumların gündelik yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu terimler, çoğu zaman bilinçli ya da farkında olmadan yanlış bir şekilde birbiriyle karıştırılabilmektedir. İnsan hareketliliğinin üst başlığı olarak göç kavramı öne çıksa da, göçmen, mülteci ve sığınmacı terimleri hukuki sonuçlar taşıdığı için farklı tanımlara sahiptir.

Göçmen Ne Demek?

Birleşmiş Milletler (BM), göçmenleri, statüsü ne olursa olsun, gönüllü ya da zorunlu olarak, ikamet ettikleri yerden başka bir ülkeye ya da ülke içinde başka bir bölgeye taşınan kişiler olarak tanımlamaktadır. Göçmenler, mültecilerin sahip olduğu haklara sahip değildir ve “vatansız” olarak da nitelendirilemezler.

Mülteci Ne Demek?

BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, mülteci kavramını, belirli bir ırk, din, tabiiyet veya siyasi görüşten dolayı zulme uğrama korkusu taşıyan ve bu nedenle vatandaşı olduğu ülkeden kaçan kişilere atfeder. Mülteciler, söz konusu korkular nedeniyle ülkelerine dönemeyen ya da dönmek istemeyen bireylerdir. Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne göre, bu kişiler yasal süreçler sonrasında “mülteci” statüsüne sahip olurlar.

Sığınmacı Ne Demek?

Uluslararası anlaşmalar, mülteci statüsüne sahip olmayan ancak benzer sebeplerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve iltica talebinde bulunan kişilere “sığınmacı” denir. Sığınmacılar, iltica başvurularının sonuçlanmasını bekleyen bireylerdir ve bu süreçte hukuki koruma arayışı içindedirler.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 2020 yılında paylaştığı verilere göre, dünya genelinde 281 milyon insan, yani dünya nüfusunun %3,6’sı, çeşitli nedenlerden dolayı doğduğu ülke ya da bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Avrupa kıtasına 86,7 milyon, Asya kıtasına 85,6 milyon, Kuzey Amerika’ya 58,7 milyon, Afrika kıtasına 25,4 milyon, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine 14,8 milyon, Okyanusya’ya ise 9,4 milyon kişi göç etmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP