Gamze Taşçıer’in Aile Çalıştayları Üzerine TBMM’ye Taşıdığı Sorular
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Gamze Taşçıer’in Aile Çalıştayları Üzerine TBMM’ye Taşıdığı Sorular

Gamze Taşçıer’in Aile Çalıştayları Üzerine TBMM’ye Taşıdığı Sorular

ABONE OL
January 25, 2025 01:36
Gamze Taşçıer’in Aile Çalıştayları Üzerine TBMM’ye Taşıdığı Sorular
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gamze Taşçıer’den Aile Çalıştayları Üzerine Meclis Gündemine Taşınan Sorular

Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde 81 il müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen Aile Çalıştayları konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Taşçıer, bu konuda bir soru önergesi hazırlayarak, çeşitli önemli sorular yöneltti.

  • 1. Bakanlığın 81 il Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne gönderdiği çalıştay yönergesinde, toplantılardaki konuşmalardan oluşacak raporların üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiği vurgulanmıştır. Bu gizliliğin gerekçesi nedir?
  • 2. Düzenlenen çalıştaylarda, davet edilen kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri arasında farklılıklar gözlemlenmiştir. Bazı illerde baroların çalıştaya davet edilmemesinin nedeni nedir? Çalıştay toplantılarına, iller bazında hangi sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluşlar davet edilmiştir? Davetleri kimler belirlemiştir?
  • 3. İlgili çalıştaylara, muhalefet milletvekillerinin neden davet edilmediği konusunda açıklama yapılacak mıdır?

“BAROLAR DAVET EDİLMEMİŞ”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması talebiyle hazırlanan önergesinde Taşçıer, şu ifadeleri kullandı:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 ilde Aile Çalıştayları düzenliyor. Ancak, bu çalıştayların yarı gizli bir şekilde ve adeta gösteriş amaçlı yapıldığına dair ciddi endişeler var. Birçok ilden aldığımız bilgiye göre, kadın mücadelesinin öncüsü olan sivil toplum örgütlerine davet gitmemiş. Ayrıca, pek çok ilde baroların da davet edilmediği ortaya çıkıyor. Toplantılarda iktidar milletvekillerinin ön planda olduğu, muhalefet milletvekillerinin ise dışlandığı görülüyor. Bu çalıştaylardan, toplumun tüm kesimlerini temsil eden bir sonuç çıkması mümkün değildir. Amacın, Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek Anayasa değişikliği teklifine zemin hazırlamak olduğu düşüncesindeyiz.”

“RAPORLARININ PAYLAŞILMAMASI İSTENMİŞ”

Taşçıer, iktidar partisine yakın derneklerin katılımıyla, kamu kuruluşlarının temsilcileri ile yapılan bu toplantıların, daha önceden belirlenmiş sonuçları olan bir gösteri olduğunun altını çizdi. Bakanlığın illere gönderdiği çalıştay yönergesinde, sonuç raporlarının paylaşılmaması talep edilmiştir. Yani, bu çalıştaylar yarı gizli bir şekilde ve sadece göstermelik bir yapıda gerçekleşmektedir. Aldığımız bilgilere göre, toplantılarda cinsiyet eşitliğinin göz ardı edilmesi, kadınların toplumsal rollerinin erkekler tarafından belirlenmeye çalışılması ve kadınların daha fazla çocuk yapmalarına dair konuşmaların yapılması gibi konular gündeme gelmiştir. Bu durum, AKP’nin kadınları yalnızca aile içinde tanımlamaya yönelik, birey olarak görmeyen ve sadece doğurganlıklarına odaklanan zihniyetinin bir yansımasıdır.”

“BUGÜN DE, YARIN DA KARŞI DURACAĞIZ”

Taşçıer, Bakanlık ve iktidar partisinin bu durumu çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz, temel insan haklarının tartışmaya açılmasına, nefret suçlarının iktidar desteğiyle yaygınlaşmasına ve kadınların ikinci sınıf insan olarak tanımlanmasına dün de, bugün de, yarın da karşı duracağız.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP