Gerçek adı Münir Fikret Kızılok olan sanatçı, 1946 yılında İstanbul’da hayata merhaba dedi. Müzik serüvenine, Galatasaray Lisesi’nin ilkokul kısmında başladığı dönemde, evden okula giderken yolda gördüğü ve annesinden almak için çok ısrar ettiği kırmızı akordeon sayesinde adım attı. Lise yıllarında Elvis Presley’in etkisiyle gitar çalmaya başlayan Kızılok, ilk müzik derslerini, sınıf arkadaşının klarnetçi olan babasından aldı. İlk konserini, bir 23 Nisan’da Taksim Belediye Gazinosu’nda düzenlenen okul etkinliğinde gerçekleştirdi. Okul arkadaşlarıyla birlikte “Fikret Kızılok ve Orkestrası” adını verdikleri küçük bir grup kurarak, ortaöğrenim döneminde çeşitli okullarda konserler vermeye başladı. Barış Manço ve Timur Selçuk’un desteğiyle “Fikret Kızılok ve Veliahtları” orkestrasını kuran sanatçı, gruptan ayrılan Mazhar Alanson’un yerine “Kaygısızlar” grubuna katıldı. Barış Manço ile birlikte “Ay Osman” şarkısını kaydetti. Ancak, Barış Manço’nun ilk eşi Marie Claude ile olan ilişkisi nedeniyle yolları ayrıldı. Kızılok, Kaygısızlar ile 20 günlük Anadolu turnesinin ardından kendi solo kariyerine yöneldi.
1964 yılında Cahit Oben ile birlikte yeni bir grup kurarak profesyonel müzik hayatına adım atan Fikret Kızılok, kendilerini “Beatles tarzı müzik yapan bir grup” olarak tanımladı. “Cahit Oben 4” grubuna bas gitarcı Koray Oktay ve davulcu Erol Ulaştır da katıldı. Grup, bir yandan İlham Gencer’in işlettiği Çatı Gece Kulübü’nde program yaparken, diğer yandan mahalle konserlerine devam etti. Kendi imkanlarıyla iki 45’lik plak dolduran grup, 1965’te Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması’na “Makaram Sarı Bağlar/Halime” plağıyla katıldı. Ancak, Oben’in nişanlısı Füsun Önal ile müzik kariyerine devam etme isteği nedeniyle grup dağıldı. Diş Hekimliği Yüksek Okulu’ndan mezun olan Kızılok, The Beatles’tan etkilenerek “All My Loving” şarkısının Türkçe aranjmanı olan “Sevgilim”i dinleyicilere sundu. 1965 yılında gitarda Harun Batıbaygil, basta Gökhan Targay, davulda Koral Tümay ile “Fikret Kızılok ve Üç Veliaht” grubuyla ilk plağını yayınladı. “Belle Marie/Kız Ayşe” isimli plağın iki şarkısına da Kızılok imza attı.
Müzik kariyerinde en çok Aşık Veysel’den etkilenen Fikret Kızılok, kendisiyle usta-çırak ilişkisi kurdu. Arkadaşı Arda Uskan ile çıktığı bir yolculukta Aşık Veysel ile tanıştıktan sonra, 1969’da “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü yeniden düzenleyip 45’lik olarak yayımladı. Plak kapağında Kızılok, “Darmadağınık saçları, elinde gitarı, düşlerinde şipşirin köy çocukları ile ince uzun yolların, uçsuz bucaksız ovaların, bembeyaz dağ bulutlarının çocuğudur Fikret Kızılok.” ifadelerine yer verdi. Kendisiyle yapılan bir söyleşide yolculuğuna dair şunları belirtti: “Seyahati çok sevdiğim için Anadolu’nun gezmediğim yeri kalmamıştı. İşte bu seyahatlerin birinde yolum Veysel’in köyüne düştü. Veysel’i dinledim, sazını dinledim ve aşık oldum.” Kasım 1969’da tekrar Aşık Veysel’i ziyaret etmek üzere Sivrialan’a giden Kızılok, yoğun kar yağışı nedeniyle 3 ay ustasının yanında kaldı. Bu tecrübenin ardından, dönüşte ondan ilham alarak “Yumma Gözün Kör Gibi” ve “Yağmur Olsam” eserleriyle müzik dünyasında büyük bir çıkış yakaladı ve ilk altın plak ödülünü kazandı.
Kızılok, bu önemli ziyaretini “Dördüncü Sivrialan ziyaretimde Aşık Babamın toprağı ile karşı karşıya olmak çok acı ama o, sadık yarine kavuştuğu için mutlu. Ustamın parmaklarına değen bu sazın da toprak olması gerekir.” diyerek anlattı ve sazını kırarak müziğe bir süre ara verdi. İlk eşi Şeyda Kızılok ile evlenip Kadıköy’de bir dişçi muayenehanesi açtı.
1975 yılında “Tehlikeli Madde” adını taşıyan yeni grubuyla uzun bir Anadolu turnesine çıktı. Bu grup ile folk motiflerinin rock ile harmanlandığı şarkılar üretti. Turnenin ardından İstanbul’da da bir dizi konser gerçekleştirdi. Albümlerinde folk motiflerinin yanı sıra alaturka seslere de yer vermeye başlayan Kızılok’un, Ahmed Arif’in şiirlerinden yararlandığı “Haberin Var mı/Kör Pencere/Ay Battı” bu dönemin en dikkat çekici plağı oldu. 1976 yılında son 45’liğini yayınlayan sanatçı, Mahzuni Şerif’ten “Biz Yanarız” ve Aşık Veysel’den “Sen Bir Ceylan Olsan” adlı türküleri yorumladı. 1977 ortalarında, 1971-1972’de yaptığı ancak o güne dek yayınlamadığı bazı kayıtları bir albüm olarak piyasaya sürdü. “Not Defterimden” adını taşıyan albümde sanatçının deneysel çalışmaları yer aldı, ancak kısa süre içinde toplatıldı. Aynı plakla Varşova’da iki ödül kazanan sanatçı, plak toplatılınca müziği bırakma kararı aldı.
Kızılok, kariyeri boyunca 13 altın plak ve birçok ödülün sahibi oldu. 1977’de Hey Dergisi tarafından yayınlanan “Türk Pop Müziği Sanatçıları Ansiklopedisi”nde Fikret Kızılok hakkında şu ifadeler yer aldı: “Bu alçakgönüllü özgeçmişi açarsak, aslında 1970’lerin ilk yarısında popüler müziğin en etkin isimlerinden birisiyle karşılaşırız.” Kariyeri boyunca birçok siyasi içerikli çalışmaya da imza atan Kızılok, 1975’te Uğur Mumcu’nun yazdığı “Sesleniş” yazısını 10 bölümde inceleyip senfonik şiir olarak bestelemiştir. Bu çalışma, 1996’da “Vurulduk Ey Halkım” adıyla albüm haline getirildi.
1980’lerin başında Bülent Ortaçgil ile tanışarak Çekirdek Sanatevi projesine dahil oldu ve burada 3 albüm yayımladı. Bu albümlerden birinde yer alan “Olmasın Varsın” parçasının sözleri, aynı zamanda şair olan Bülent Ecevit’in şiirinden alıntılandı. Para amacı gütmeyen bu proje kapsamında Türkiye’deki alternatif müzik yapan müzisyenler konserler verip, kayıtlar çıkardı. Birçok sanatçıya ilk sahne deneyimini kazandıran projede Erkan Oğur, Yeni Türkü ve Ezginin Günlüğü de yer aldı. 1983’te 5 yıllık bir aradan sonra tabla, bas gitar, ney ve bendir eşliğinde kaydettiği “Zaman Zaman” albümünü yayınladı ve bu çalışması sanatçının en iyi albümlerinden biri olarak gösterildi. Ferhan Şensoy’un 1983’te sahnelediği “Köhne Bizans Operası”nın müziklerine de imza atan sanatçı, aynı yıl ikinci eşi Dicle Kızılok ile evlendi.
1998’de Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlattığı, araştırması, metin yazarlığı ve sözlerini kendisinin yazdığı veda albümü “Mustafa Kemal-Bir Devrimcinin Güncesi”ni hazırladı. Kendi hitlerinin yanı sıra birçok sanatçının eserlerine de katkıda bulunan Kızılok, 1995’te Fuat Güner ile MFÖ hiti “Sakın Gelme” şarkısının sözlerini yazdı. 2001’de Sertab Erener’e “Oysa” ve “Kumsalda” şarkılarını verdi. Daha önce 1998’de kalp krizi geçiren sanatçı, 2001’de Bodrum’da tekrar kalp krizi geçirdi. İstanbul’a getirilen Kızılok’un durumu bir süre düzeldi. Onu ölümden kurtaran hemşire için son bir şiir yazdı. Sanatçı, 22 Eylül 2001’de hayata veda etti ve hayatının son yıllarını geçirdiği Bodrum’da defnedildi. Ölümünden sonra sanatçının adı Ankara’da bir parka verildi. 2002 yılında Sezen Aksu, MFÖ, Bülent Ortaçgil, Sertab Erener, Grup Gündoğarken ve Cahit Berkay’ın katılımıyla Kızılok’a saygı konseri düzenlendi.
Sanatçının geride bıraktığı eserlerden bazıları:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce