Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Talanı ve Tarihi Mezarlıkların Korunması
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Talanı ve Tarihi Mezarlıkların Korunması

Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Talanı ve Tarihi Mezarlıkların Korunması

ABONE OL
January 25, 2025 00:36
Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Talanı ve Tarihi Mezarlıkların Korunması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Talanı İddiası

İstanbul’un en köklü ve tarihi mezarlıklarından biri olan Eyüpsultan Mezarlığı, Mareşal Fevzi Çakmak ve Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli isimlerin kabirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in kabri, definecilerin talanına uğradığı yönündeki iddialarla gündeme geldi. Mezarlığın taşları kırılarak etrafa dağıtılmış, eski halinden eser kalmamıştır. Etrafı demir parmaklıklarla çevrili olan lahit tipi mezarda, kemiklerin gün yüzüne çıktığı gözlemlenmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekiplerinin restorasyon çalışmaları sürdürdüğü bu mezarlıkta, yazarın mezarında tespit çalışmaları yapıldığı ve kısa süre içerisinde onarıma alınacağı bildirilmektedir.

Definecilerin Müslüman Mezarlıklarına Saldırısı

Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, Eyüp’te Pierre Loti Tepesi’nde yürüyüş yaparken, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından birinin mezar taşının kırıldığını ve mezarının harap bir durumda olduğunu fark ettiğini belirtti. Bu durumu ilgili makamlara bildirdiklerini ifade eden Kala, “Asıl problem, definecilerin Müslüman mezarlarını açmaları. Müslüman mezarlarında herhangi bir değerli şey bulamazlar. Bu nedenle buraya boşuna gelip mezar taşlarını tahrip ediyorlar” dedi.

Tarihi Mezarlıkların Korunması İçin Öneriler

Kala, belediyelerin ve ilgili ekiplerin tarihi mezarlıkları koruma adına bazı önlemler alabileceğini vurguladı. “Belirli noktalara güvenlik kameraları yerleştirilmesi, bu bölgelerin gece saatlerinde tahrip edilmesinin önüne geçebilir. Bu tür yerler genellikle sahipsizdir ve fazla ziyaretçi tarafından tercih edilmez. Belki de ayda bir veya iki kişi geçiyordur. Kameralarla desteklenerek bu alanlarda tahribatın önlenmesi sağlanabilir” dedi.

Ayrıca, “Lahitler, mezarda yatan kişinin ekonomik gücü, politik durumu ve sosyal konumuyla yakından ilişkilidir. Mezarlıklar, vefat eden kişinin ailesi tarafından bütçelerine göre yaptırılır. Defineciler, süslü mezarları gördüklerinde içinden bir şeyler bulabileceklerini umarak tahrip ediyorlar. Kesinlikle tarihi mezarlıklara tepeden izlenebilen kameraların yerleştirilmesi ve ekipler tarafından sürekli izlenmesi gerekmektedir” diye ekledi.

Kala, gençlerin mezarlıkları ziyaret ederek tarihimize sahip çıkmalarının önemine de dikkat çekti. “Gençler, mezarlıkları gezip, boş buldukları vakitlerde tarihimize sahip çıkmak için ellerinden geleni yapsınlar” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP