Yasanın Resmi Gazete‘de yayımlanmasının ardından, Mart ayının sonuna kadar SGK‘ya başvuru yapan tüm EYT mağdurları, Nisan ayı itibarıyla emekli aylıklarını almaya hak kazanacakları belirtilmişti. Ancak yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkı elde etmesine rağmen, Mart ayında başvuru yapan bazı emeklilik adaylarının hâlâ başvurularının sonuçlanmadığı görülmektedir.
Bu konuyu Cumhuriyet TV’de değerlendiren SGK Uzmanı Ali Tezel, “EYT Yasası, beklendiği gibi çıkmadı. İlk olarak, 1999 öncesi gibi 5 bin gün prim şartı getirilmedi. Ayrıca, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş kriteri uygulanmadı; kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı getirildi.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
EYT kapsamına giren ve başvuru yapmalarına rağmen sonuç alamayan emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Tezel, “Yaklaşık 1 milyon başvuru hâlâ onaylanmadı ve beklemede. Bu durumla ilgili olarak görüştüğüm kişilerden biri, ‘BAĞ-KUR prim borcun varmış. Bu nedenle önce borçlarını ödeyip öyle başvurmalısın’ dedi.” ifadelerini kullandı.
Bahsedilen durumun, yaklaşık 1 milyon yurttaşı mağdur ettiğini vurgulayan Tezel, “SGK’nın 2019 Kasım ayında yayımladığı bir genelge mevcut. Bu genelgenin özeti, insanları nasıl emekli etmem gerektiğini ve emekli etmek zorunda kalırsam nasıl daha az maaş verebileceğimi düzenliyor. Birçok kişinin SSK’ya prim ödediği halde bu primler yok sayılarak BAĞ-KUR’lu olarak kabul edildi. Bunun yanı sıra, birçok kişiye BAĞ-KUR prim borcu çıkardılar. Bu borçlar genellikle 300-400 bin lira civarındadır. Borçlar ödendiğinde emekli olabiliyorlar. İçinde EYT’lilerin de bulunduğu yaklaşık 1 milyon emekli bu nedenle başvurularından sonuç alamadı.” diye konuştu.
Tezel, Mart ayında başvuru yapmış ancak hâlâ maaşlarını alamamış emekli adaylarına şu önerilerde bulundu: “İlk olarak, sık sık ALO 170’i arayabilirler. Alternatif olarak, imkânları varsa SGK’ya gidip kendi dosyalarına bakan memurla birebir görüşmeleri faydalı olacaktır. Gecikmenin nedenini öğrenip, biriken aylıklarını alıp almayacaklarını sormaları önemlidir. Eğer süreçlerini takip etmezlerse, emekli maaşlarını ve ikramiyelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.”
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce