Evde Yanık Kazalarının Önlenmesi ve İlk Yardım Yöntemleri

Evde Yanık Kazalarının Önlenmesi ve İlk Yardım Yöntemleri

ABONE OL
January 22, 2025 01:02
Evde Yanık Kazalarının Önlenmesi ve İlk Yardım Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evde, en sık karşılaşılan kazalardan biri yanıklardır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen, bu konuda önemli bilgiler veriyor. İlk olarak, yanık tedavisinde temiz bir tülbent veya gazlı bez kullanarak, yanık bölgesinin soğutulmasının sağlanması gerektiğini belirtiyor. Yanık bölgesine yoğurt veya diş macunu gibi ürünlerin uygulanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Esen, bu tür uygulamaların enfeksiyona yol açabileceğini ifade ediyor. Amacın hasar gören deriyi serinletmek olduğunu vurgulayan uzman, bunun için en etkili yöntemlerin başında suyun geldiğini belirtiyor.

Yanık Bölgesinin Soğutulması

Yanık çok şiddetli değilse, yanık bölgesinin hemen soğutulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kübra Esen Salman, şunları ekliyor: “Yanık bölgeyi soğuk musluk suyuna tutun veya soğuk-ıslak kompresler uygulayın. Bu işlemi yaklaşık 10 dakika veya ağrı geçene kadar sürdürün. Yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi maddeler sürmek enfeksiyona neden olabileceği için kesinlikle önerilmez. Bunun yerine, günde 2-3 kez vazelin uygulayarak yanığı yapışmaz, steril bir bandajla örtün. Eğer su kabarcıkları oluşursa, alanı kapalı tutarak kendi kendine iyileşmesine izin vermeli, patlatmaktan veya soymaktan kaçınmalısınız. Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.”

Yanık Bölgesinin Güneşten Korunması

Yanık bölgesinin güneşten korunması gerektiğinin altını çizen Dr. Kübra Esen Salman, yanık iyileştikten sonra SPF 30 veya daha yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanılması gerektiğini hatırlatıyor. Ayrıca, şemsiye altında durmak, gölgede kalmak ve koruyucu giysiler giymenin önemli olduğunu vurguluyor. Güneşten korunmanın, yanık kaynaklı kızarıklıkların haftalarca sürebileceği için yara izinin en aza indirilmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

Tedavi Yöntemleri

Birinci derece yanıklarda, sadece kızarıklık görüldüğünde kapatma gereği olmadığını belirten Dr. Kübra Esen Salman, akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissinin giderilmesi ve ardından nemlendirici kremler sürülmesinin yeterli olduğunu ifade ediyor. Ancak, 2. ve 3. derece yanıklarda su kabarcıkları ve açık yaraların oluşabileceğini, bu nedenle doktor tarafından önerilen kremlerle kapalı pansuman yapılmasının gerekli olduğunu vurguluyor. Yaranın kuruması için açık tutulması fikrinin yanlış olduğunu belirtiyor.

Geniş Yanıklarda Sağlık Kuruluşuna Başvurulmalı

Sadece kızarıklık varlığında birinci derece yanık olduğu ve evde tedavinin yeterli olabileceğini belirten Dr. Kübra Esen Salman, bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar söz konusu olduğunda vücudun geniş bir alanının yanması durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlatıyor. Su toplaması veya açık yaraların oluşması durumunda, derinin derin katmanlarının da etkilendiğini ve acilen bir sağlık kuruluşuna gitmek gerektiğini vurguluyor.

Yanıkların Tedavi Edilmemesi Durumunda Oluşabilecek Sorunlar

Yanıkların uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda, ikinci derece yanığın üçüncü dereceye ilerleyebileceğine dikkat çeken Dr. Kübra Esen Salman, yanığa bağlı iz kalabileceğini belirtiyor. Ayrıca, eklem bölgelerinde oluşan yanıkların tedavi edilmemesi durumunda kontraktürlerin oluşabileceğini ve bu durumun eklem kısıtlılığına yol açabileceğini ifade ediyor. Açık yaraların enfekte olabileceğini ve bu bölgelerden ciddi su kaybı yaşanabileceğini, bunun da hayati tehlike oluşturabileceğini belirtmektedir.

Koyu Tenli Kişilerde Leke Kalma İhtimali

Deri rengi ve güneş ışığına verdiği yanıta göre 6 tip deri olduğunu belirten Dr. Kübra Esen Salman, “Bunlardan biri açık beyaz renk deriye sahip olan, kolayca yanan ve hiç bronzlaşmayanlardır. Altıncı tip ise siyah deri rengine sahip, hiç yanmayan ve sadece bronzlaşan kişilerdir. Açık deri rengine sahip kişiler yanıklara karşı daha hassas olmalarına rağmen, oluşan yanıklar geçtikten sonra açık tenlilerdeki lekelerin kalıcılığı daha azdır. Koyu tenlilerde yanık daha zor oluşsa da, leke kalma ihtimali daha yüksektir.” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP