39 yaşındaki sanatçı Loreen, Eurovision Şarkı Yarışması’nda daha önce 2012 yılında birincilik elde etmişti. Bu yılki başarısı ile birlikte, 1980’lerin ünlü ismi Johnny Logan’dan sonra bu prestijli ödülü iki kez kazanma unvanına sahip olan ikinci sanatçı oldu. Loreen’in bu başarısı, sanatçının ve Logan’ın geçmişteki zaferlerinin ardındaki motivasyonlar hakkında yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Independent Türkçe’de yer alan haberlere göre bazı kişiler, yarışmanın siyasi etkilerle şekillendiğini düşünmekte. Ancak, bunun yanı sıra bazı uzmanlar, Eurovision’ı kazanmanın belirli bir formülünün olduğunu savunuyor.
Birleşik Krallık’taki Winchester Üniversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin Dekan Yardımcısı Glenn Fosbraey, bu görüşü destekleyen uzmanlardan biri.
Fosbraey, The Conversation dergisinde kaleme aldığı yazısında, yarışmanın kazanan şarkılarının belirli bir örüntü izlediğine dikkat çekti. “1940’ların sonlarında filozof Theodor Adorno, popüler müziğin kalıplaşmış olduğunu ileri sürdü. Her şarkının aynı uzunlukta, benzer yapıda olduğunu ve aynı duygusal temaları ifade ettiğini savunmaktaydı,” diyen akademisyen, Frank Zappa gibi birkaç sanatçının bu kuralları yıkmayı başardığını belirtse de, Adorno’nun sözlerinin günümüzde hâlâ geçerli olduğunu ifade etti. Başarılı Eurovision şarkıları açısından bu kural kesinlikle geçerlidir.
Fosbraey, Eurovision şarkılarının birkaç ortak özelliğe sahip olduğunu vurguladı. İlk olarak, yarışmanın şarkılarının maksimum süresinin üç dakika olduğunu hatırlatarak, “Eurovision şarkıları gerçekten de aynı uzunlukta” dedi. Ayrıca, başarılı şarkılar arasında belirgin tematik ve yapısal benzerlikler bulunduğunu belirtti.
Akademisyene göre bu son unsur, “pazarlık konusu edilemez” niteliğindedir.
Fosbraey, “Finali canlı izleyenler şarkıları yalnızca bir kez dinleyebiliyor. Bu nedenle, oylama sırasında şarkıyı hatırlamaları için izleyicinin şarkıyla hemen bir bağ kurması gerekiyor,” şeklinde açıklama yaptı. Psikolog Daniel Levitin’in sözlerine atıfta bulunan akademisyen, “Bir şarkıyı akılda kalıcı hale getirmenin en önemli unsurlarından ikisi kafiye ve klişelerdir,” dedi. Bu bağlamda, Eurovision’u kazanmak için şu unsurları göz önünde bulundurmak gerektiğini vurguladı:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce