Down sendromlu bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve toplumda bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Down sendromu, bir hastalık değil, genetik bir farklılık olarak tanımlanır. Bu durumun tedavisi bulunmamakta; ancak, eğitimin önemi büyüktür. Aşağıda, Down Sendromu hakkında merak edilen önemli bilgiler yer almaktadır.
1959 yılında Jérôme Lejeune, 21. kromozomun trizomisi olduğunu keşfetmiştir. Birleşmiş Milletler, toplumu bu konularda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.
Down sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bir genetik farklılıktır. Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon down sendromlu birey yaşamaktadır ve bu genetik durum, ülke, milliyet ya da sosyo-ekonomik durum fark etmeksizin her toplumda görülebilir. Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Normalde bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken, Down sendromlu bireylerde bu sayı 47’dir. Bu durum, hücre bölünmesi sırasında meydana gelen bir hata sonucunda 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun bulunması ile ortaya çıkar. Bu sebeple, Down Sendromu aynı zamanda Trisomy 21 olarak da bilinir.
Genetik inceleme yapılmadan, Down sendromu türleri birbirinden ayırmak güç olabilir. Down sendromunun üç ana tipi bulunmaktadır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce