Dövmeler, insanlık tarihinin en eski sanat biçimlerinden biri olarak kabul edilir ve kökleri binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Farklı kültürler tarafından uygulanan dövme sanatı, zamanla evrim geçirerek günümüzde yeni bir boyut kazanmıştır. Bazı araştırmacılar, modern dövmelerin sağlık verilerini izlemeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır.
Imperial College London Kimya Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacı Dr. Ali Yetişen, insan vücudundaki belirli biyobelirteçleri izlemek için deri altına enjekte edilebilen “akıllı dövme” pigmentlerinin geliştirilmesinde bilim insanları, mühendisler ve tasarımcılar arasında bir işbirliği gerektiğini vurguluyor. Dr. Yetişen, bu yeni konseptin geleneksel dövme mürekkebinin “işlevsel malzemelerle” değiştirilmesiyle mümkün olabileceğini ifade ediyor. Bu dövmeler, diyabet hastaları için kan şekeri seviyesindeki değişiklikleri, böbrek veya karaciğer fonksiyonlarını izleme veya sporcuların dehidrasyona karşı uyarılmasını sağlamak amacıyla “dış uyaranlara yanıt olarak renk değiştiren dövmeler” olarak tasarlanıyor.
UV Işığına Karşı Akıllı Dövmeler
Yetişen ve ekibinin çalışmaları, vücuttaki içsel değişikliklere odaklanırken, Dr. Carson Bruns liderliğindeki başka bir araştırma, cilt kanserinin başlıca nedenlerinden biri olan UV ışığına maruz kalma gibi dış faktörlerin izlenmesine yönelik akıllı dövmeler üzerinde çalışmaktadır. Dr. Bruns, 2020 yılında, “güneş çili” olarak adlandırılan, UV ışığına duyarlı küçük bir dövme modeli üzerine yayınlanan çalışmanın bir parçasıydı. Normalde görünmeyen bu dövme, UV ışığına maruz kaldığında kendini gösteriyor ve kişi güneş kremi sürdüğünde veya güneş ışığından uzaklaştığında kayboluyor. Bruns, ekibin o zamandan beri en az üç yıl çalışabilen ve ışık kaynağını kontrol ederek “açılıp kapanabilen akıllı dövme pigmentleri” geliştirdiğini de ekliyor.
Kültürel Kabul Sorunları
Ancak hem Yetişen hem de Bruns, bu yeni teknolojilerin halk tarafından kabul edilmesinin zorlukları konusunda hemfikirler. Bazı insanlar ve kültürler için dövme, olumsuz bir damga taşırken, bazıları deri altına yapılan enjeksiyonların güvenliği hakkında endişelidir. Yetişen’in geliştirdiği teknoloji şu ana kadar domuz derisi üzerinde test edildi ve önümüzdeki üç yıl boyunca insan klinik deneylerine odaklanmayı planlıyor.
Ali Yetişen Kimdir?
Ali Yetişen, Harvard Tıp Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarına başlamıştır. Harvard ve MIT araştırmacılarıyla birlikte 2017 yılında “Dermal Abyss” adlı bir konsept geliştirmiştir. MIT’e göre bu işlem, dövme mürekkebinin vücuttaki şeker veya tuz içeriğine veya cildin pH seviyesine göre renk değiştirmesini sağlar. Yetişen, “Bu yenilikçi teknolojilerin, teşhis teknolojileri adına genel bir platform olacağını umuyoruz” diyerek, “İnsan durumunu gerçek zamanlı olarak rapor edebilen ve görüntüleyebilen çok çeşitli implante edilebilir ve enjekte edilebilir sensörler üzerinde çalışıyoruz…” şeklinde ekliyor.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce